Envitec για offshore αιολικά: Πάνω από 9 χρόνια χρειάζονται για το πρώτο έργο, με βάση τις απαιτήσεις του roadmap του νομοσχεδίου

Το ζήτημα του εκτενούς και βραδέος χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων,  καυτηριάζει σε σχόλιό της η εταιρεία Envitec, κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία, οι διατάξεις του νομοσχεδίου απαιτούν περί τα 9 χρόνια για να υλοποιηθούν έργα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσιάζει ένα ενδεικτικό και μάλιστα αισιόδοξο -όπως το χαρακτηρίζει -σενάριο, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, για την ανάπτυξη έργων offshore αιολικών, συμπεριλαμβανομένων της τεχνικής μελέτης, της περιόδου υποβολής αιτήσεων άδειας ερευνών, της περιόδου που διεξάγονται οι έρευνες, της διάρκειας ανταγωνιστικών διαδικασιών,  της ωρίμανσης, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου μέχρι και την εμπορική του λειτουργία.

Με βάση τους υπολογισμούς της εταιρείας, το συνολικό χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την πλήρη υλοποίηση ενός έργου, αναμένεται να φτάσει τους 108 μήνες, δηλαδή 9 χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με την εκτίμηση της Envitec, ο πραγματικός χρόνος υλοποίησης προσεγγίζει αισίως τα 10 χρόνια. Χαρακτηριστικά ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι και την περίοδο έναρξης ερευνών, απαιτεί σχεδόν 2 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία αναδεικνύει τον προβληματισμό της για το roadmap που περιγράφεται από το σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας πως εφόσον ψηφιστεί την αναμενόμενη ημερομηνία, δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το πρώτο offshore πάρκο θα βρίσκεται σε λειτουργία όχι νωρίτερα από το 2032.  

Ειρήνη Καλογερή

Envitec για offshore αιολικά: Πάνω από 9 χρόνια χρειάζονται για το πρώτο έργο, με βάση τις απαιτήσεις του roadmap του νομοσχεδίου