Σε ιστορικό χαμηλό φέτος οι έρευνες υδρογονανθράκων διεθνώς παρά τις υψηλές τιμές

23 09 2022 | 09:16

Σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα και σε σχέση με το 2020 βρίσκονται φέτος οι έρευνες υδρογονανθράκων διεθνώς, παρά το γεγονός ότι η τιμή πετρελαίου και αερίου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει η Rystad Energy σε έκθεσή της, τόσο ο αριθμός των τεμαχίων, όσο και η επιφάνεια που προσφέρεται για έρευνες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Μόλις 21 αδειοδοτικοί γύροι ολοκληρώθηκαν φέτος μέχρι τον Αύγουστο από 42 στο πρώτο οκτάμηνο του 2021. Συνολικά στο έτος προβλέπεται να φτάσουν τους 44, δηλαδή 14 λιγότερους από πέρυσι.

Η εταιρεία τονίζει σχετικά ότι "η παγκόσμια δραστηριότητα σε έρευνες βρίσκεται σε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, ήδη πριν από την πανδημία και την κατάρρευση της πετρελαϊκής τιμής και φαίνεται πως θα συνεχιστεί φέτος και στο εξής. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πετρελαϊκές είναι απρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο των νέων ερευνών σε περιοχές περιβαλλοντικά ή πολιτικά ευαίσθητες".

Η εντονότερη πτώση εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα, όπου η επιφάνεια των νέων αδειοδοτήσεων υποχώρησε από τα 560.000τ.χμ. το 2019 σε μόλις 115.000 φέτος.

 

1