Δημοσκόπηση Opinion Poll: Οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και η λύση είναι οι εγκατάσταση ΑΠΕ - Όχι σε πυρηνικά και υδρογονάνθρακες

16 06 2021 | 08:26

Συντριπτικό, στα επίπεδα του 98%  είναι το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που αναγνωρίζει ως μέγιστο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και μάλιστα την συνδέει άμεσα με την αύξηση των φυσικών καταστροφών (92%). Πιστεύει ταυτόχρονα ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επενδύσουμε στην ηλιακή ενέργεια (78,4%) στην αιολική (60%) και στην υδροηλεκτρική (32%).

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση  που πραγματοποίησε στη χώρα μας η εταιρεία Opinion Poll για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARIS REINFORCE και παρουσιάστηκε χθες σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με βάση τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης, καθώς η εταιρεία Opinion Poll είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα από όλη την Ελλάδα, άνω των 17 ετών, και η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στο διάστημα από 11 έως 17 Μαϊου 2021.

Πέραν της εντυπωσιακής αποδοχής της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με το φαινόμενο των έντονων αντιδράσεων που παρατηρούνται ανά την επικράτεια, κυρίως για τις ανεμογεννήτριες, αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι έχει μειωθεί κατά πολύ το ευνοϊκό κλίμα που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια για τις έρευνες υδρογονανθράκων: Ποσοστό 65% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά για το αν θα πρέπει η χώρα να παραχωρήσει «οικόπεδα» για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Απολύτως αρνητική είναι επίσης η κοινή γνώμη σε ότι αφορά την προοπτική αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα, σε ποσοστό 65% πιστεύει ότι πρέπει να παραχωρηθούν θαλάσσια οικόπεδα για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, παρότι για το θέμα αυτό υπάρχει ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη το τελευταίο διάστημα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασαν ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, και ο Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του PARIS REINFORCE.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι:

  • Βλασσοπούλου Χλόη, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αμιένης, Γαλλία
  • Ιμπραήμ Δημήτρης, Υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής WWF Ελλάς
  • Νίκας Αλέξανδρος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής κλιματικής πολιτικής, ΕΜΠ
  • Τσάνη Στέλλα, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Τσιπουρίδης Ιωάννης, Διευθυντής Ερευνητικού Ινστιτούτου RECCReC (Renewable Energy & Climate Change Research Center) του Πανεπιστημίου της Μομπάσα
  • Ψαρράς Ιωάννης, Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΕΜΠ

Όπως τονίστηκε χθες κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης, για πρώτη φορά, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ελληνικής κοινωνίας απαντάει σε ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, την ανάκαμψη, και τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

 

 

16 Ιουνίου 2021

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια