Συνεργασία ΥΠΕΝ και ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” για μελέτες αντικτύπου ατυχημάτων σε κρίσιμες υποδομές και συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Με σύμμαχο το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε επιστημονικές μελέτες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο πιθανών ατυχημάτων σε κρίσιμες υποδομές και τη συγκέντρωση υδρογονανθράκων σε αστικό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ υπέγραψε σχετική προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η τριετούς διάρκειας Προγραμματική Σύμβαση αφορά αφενός την εξασφάλιση της απαραίτητης επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης του ΥΠΕΝ σε θέματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αντιμετώπισης ατυχημάτων-δυσλειτουργίας κρίσιμων υποδομών,  και αφετέρου την εκπλήρωση συγκεκριμένων ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με την παρακολούθηση των επιπέδων των συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων στο αστικό περιβάλλον και την κάλυψη σχετικών υποχρεώσεων της χώρας από το ΥΠΕΝ προς την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα, η σύμβαση υπεγράφη με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών επικουρούμενο από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Χημείας και Καινοτόμων Τεχνολογιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για θέματα ποιότητας ατμόσφαιρας, καθώς το Εργαστήριο Ανάλυσης Διοξινών έχει ορισθεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Έλεγχο των διοξινών και παρόμοιων τοξικών ουσιών και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελετών για την επιστημονική διερεύνηση: 

α. της επίδρασης ατυχημάτων δυσλειτουργίας κρίσιμων υποδομών στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων 

β. της πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων με πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. 

Επίσης, η υποστήριξη του Προγράμματος Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ με εξειδικευμένες αναλύσεις βενζο-α- πυρενίου για την εκπλήρωση σχετικών ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας προς την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Το ανώτατο συνολικό οικονομικό τίμημα της προγραμματικής σύμβασης διάρκειας ανέρχεται σε 180.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).  

 

 

7  Ιουνίου 2021

energypress