Σε δημόσια διαβούλευση το European Green Deal - Τα επόμενα βήματα της Κομισιόν στη κλιματική και ενεργειακή πολιτική.

01 04 2020 | 09:06

Παρά τις επιμέρους φωνές στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να εγκαταληφθούν οι προσπάθειες προώθησης και υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μπροστά στο σόκ που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, η ηγεσία της Κομισιόν φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα (δες εδώ και εδώ).

Τελευταία απόδειξη είναι η χθεσινή πρωτοβουλία της Κομισιόν να εγκαινιάσει μια online πλατφόρμα διαβούλευσης για το European Green Deal καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα προς την υλοποίηση του σχεδίου.

Ειδικότερα, ως μέρος του European Green Deal, η Κομισιόν θα υποβάλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης για την αύξηση των κλιματικών στόχων της ΕΕ για περιορισμό των εκπομπών ρύπων για το 2030 σε 50% - 55%, εν συγκρίσει με τα επίπεδα του 1990. Μόλις καταληχθεί αυτό, η Κομισιόν θα προτείνει να συμφωνηθεί ο νέος στόχος στον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο (European Climate Law).

Ο νέος στόχος για το 2030 θα καθορίσει, επίσης, την εκτίμηση της Επιτροπής για όλες τις επιμέρους τομεακές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2021, συμπεριλαμβανομένου της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση, τις ΑΠΕ, και το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για το 2030 αναμένεται να διαμορφώσει ένα πιο στέρεο έδαφος και σχέδιο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, ενώ, ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει “first mover” πλεονεκτήματα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, από τις 31 Μαρτίου έως 23 Ιουνίου 2020.

 

 

1 Aπριλίου 2020

energypress