Σδούκου: Τα πέντε σημεία που μάθαμε από την ενεργειακή κρίση - Σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των καιρών το νέο ΕΣΕΚ

Τα κρίσιμα διδάγματα που προκύπτουν μετά από 12 μήνες σφοδρής ενεργειακής κρίσης με ριζικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα στον ενεργειακό «στίβο» ανέδειξαν μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά της αγοράς σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Greek Energy Forum σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών.

Τον λόγο πήραν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ο Σύμβουλος της Αμερικανικής προεδρίας για θέμα κλίματος David Livingston, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και η επικεφαλής Ενεργειακής Αξιολόγησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Optimus Energy, Στέλλα Ζαχαρία.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών του ιδρύματος ενώ μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις με ιδιαίτερη έμφαση πως μπορεί να συνδυαστούν τα προτάγματα της ενεργειακής μετάβασης με την τάση που καταγράφεται σήμερα ανά την Ευρώπη, χώρες να στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων αποτελεί η στενή συνάφεια που διακρίνει τις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η κα Σδούκου ξεχώρισε πέντε βασικά μαθήματα-διδάγματα της κρίσης, αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η ενέργεια πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, γεγονός που επαναπροσδιορίζει τις απαιτήσεις τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους συμμετέχοντες στην αγορά έναντι των εδραιωμένων «παραδόσεων».

1ο μάθημα: Η ενεργειακή εξάρτηση ενέχει σημαντικό ρίσκο. Η εξάρτηση της Ευρώπης ως επί τω πλείστον από το ρωσικό αέριο σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών της στο συγκεκριμένο καύσιμο έρχεται να επιβεβαιώσει τον παραπάνω ισχυρισμό με την κα. Σδούκου να συμπληρώνει εντούτοις, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έδρασαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

2ο μάθημα: Αναδεικνύεται η ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Σε αυτή την κατεύθυνση «εγγράφονται» οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει μια σειρά υποδομές που θα επιτρέψουν το «άνοιγμα» της χώρας σε άλλες αγοράς για την προμήθεια φυσικού αερίου.

3ο μάθημα: Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, χρειάζεται να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή. Η Ελλάδα κατατάσσεται, όπως ανέφερε, από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση νέου δυναμικού ΑΠΕ. Ενδεικτικά ανέφερε το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που παρουσιάστηκε πρόσφατα και θέτει σημαντικά πιο φιλόδοξους στόχους τόσο σε ενδιάμεσο επίπεδο, πηγαίνοντας προς το 2030, όσο και μακροπρόθεσμα, προς το 2050.

4ο μάθημα: Για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων, απαιτούνται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. 

5ο μάθημα: Η Ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Τσάφος: Υπάρχει και αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους

Την σημασία της παρέμβασης του κράτους σε περιπτώσεις όπου καταγράφονται σοβαρές δυσκολίες και αγκυλώσεις σε επίπεδο αγοράς ανέδειξε μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στην εκδήλωση του GEF.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η κρατική παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει «ευεργετικά» για την αγορά, δίχως να παραβιάζει ή να νακροθετεί τα θεμελιώδη της λειτουργίας της.

Όπως επισήμανε, τα αποτελέσματα από την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική περίπτωση επιβεβαιώνουν την παραπάνω αξιολόγηση.

Υπογράμμισε ακόμη την σημασία της ικανότητας πρόβλεψης δεδομένου ότι αν και πλέον μιλάμε με όρους σχετικής αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντούτοις η αβεβαιότητα παραμένει στο προσκήνιο και επομένως κατά την λήψη των αποφάσεων χρειάζεται καλύτερα να προλαμβάνονται και να αξιολογούνται και τα ενδεχόμενα δυνητικών κρίσεων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ενεργειακή ασφάλεια όπως και η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα ταξίδι», θέλοντας να τονίσει ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία μια και έξω παρά για μια ολόκληρη προσπάθεια-πορεία που θα γεννήσει υποχρεωτικά νέες προκλήσεις που θα απαιτήσουν την αντιμετώπισή τους. Σήμερα παραμένει ζητούμενο η διασφάλιση ασφαλούς και προσβάσιμης ενέργειας σε όλους, κάτι που ωστόσο δεν πρόκειται να απαντηθεί μια και έξω παρά θα απαιτήσει χρόνο υλοποιώντας παράλληλα τους στόχους για μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα.

Από την πλευρά του ο Ρίκαρντ Σκούφιας ανέφερε πως παραμένει ζητούμενο η ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής βιωσιμότητας, της πρόσβασης όλων σε προσιτές τιμές και της ενεργειακής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη τα «βλέμματα» να στραφούν και στο κομμάτι της ζήτησης καθώς πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι για την διαχείριση της ζήτησης με σημαντικά αποτελέσματα.

Τέλος το υψηλόβαθμο στέλεχος της Optimus Energy, Στέλλα Ζαχαρία ανέφερε πως απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των διαφορών τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μόνες τους οι ΑΠΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα, στις ανάγκες. Ωστόσο οι συνέργειες αφορούν και στον καλύτερο συντονισμό των συμμετεχόντων στην αγορά με τις αρμόδιες αρχές ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις.

΄λ