Το project TILOS λειτουργεί, αλλά οι διακοπές ρεύματος στο νησί συνεχίζονται – Ευθύνες σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ καταλογίζει η Δήμαρχος

Συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Τήλου και να προξενούν σοβαρές οικονομικές ζημιές στο νησί, παρά τις μεγάλες προσδοκίες που δικαιολογημένα είχαν όλοι από τη λειτουργία του βραβευμένου project TILOS, που κατέστησε την ακριτική Τήλο νησί το πρότυπο “πράσινου” νησιού πανευρωπαϊκά.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις διαμαρτυρίες να εντείνονται, αλλά και διάφορα κακόβουλα σενάρια να εξυφαίνονται ως προς το “τις πταίει”.

Το πρόγραμματος TILOS (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), που έχει βραβευτεί πολλάκις, μεταξύ άλλων και από την ΕΕ, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2018.

Η λειτουργία του στηρίζεται σε μπαταρίες, στις οποίες αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγεται από αιολικό και φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς και στον εξοπλισμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων στο νησί με “έξυπνα” συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εντοπίζονται οι ώρες αυξημένης κατανάλωσης και να αξιοποιείται η αποθηκευμένη ενέργεια τις ώρες που η παραγωγή είναι μικρή. 

Με την πλήρη λειτουργία του project TILOS, οι κάτοικοι του νησιού ευελπιστούσαν πως θα ξεμπέρδευαν δια παντός από τις πτώσεις τάσης και τις διακοπές ηλεκτροδότησης που, εκτός από ταλαιπωρία, συνεπάγονταν συχνά και καταστροφές σε εξοπλισμό και ευπαθή ήδη. 

Το ζήτημα θέτει εκ νέου με ανακοίνωση-καταγγελία της η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, η οποία θέτει τους υπευθύνους για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της Τήλου ενώπιον των ευθυνών τους.

Η δήμαρχος επιρρίπτει ευθύνες στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ κάνει λόγο για “απίστευτη γραφειοκρατία” που θέτει εμπόδια στην αξιοποίηση του συστήματος ενεργειακής αυτονομίας.

Η ανακοίνωση καταγγελία της δημάρχου έχει ως εξής:

“Ως δήμαρχος Τήλου καταγγέλλω την ταλαιπωρία που υφίσταται το νησί μου από τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος. Δεκαετίες τώρα, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της Τήλου, υποφέρουν από τις ξαφνικές πολύωρες διακοπές, που έχουν βαρύ οικονομικό κόστος, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το πολυβραβευμένο διεθνώς, ως πρωτοποριακή μορφή ήπιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “Tilos project”, λειτουργεί πλήρως εδώ και τρία χρόνια, οι διακοπές συνεχίζονται με απόλυτη ευθύνη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Το βραβευμένο έργο εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία στην Τήλο σε περίπτωση διακοπής, αν η βλάβη δεν βρίσκεται φυσικά στο δίκτυο εντός Τήλου. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται εκεί, αποθηκευμένη μόνιμα στις μπαταρίες του έργου. Η απίστευτη γραφειοκρατία ωστόσο, εμποδίζει μέχρι σήμερα το σύστημα να λειτουργήσει.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν συμφέροντα που ενοχλούνται από το παράδειγμα της Τήλου και προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ενδεχόμενη μίμησή του και από άλλα νησιά ή περιοχές.

Απευθύνω έκκληση και αυστηρή προειδοποίηση, προς κάθε αρμόδιο:
Μην παίζετε με τις τύχες ενός ακριτικού νησιού, που αναπτύσσεται αδιάκοπα, με πολύ κόπο όμως των κατοίκων του”.

 

 

23 Σεπτεμβρίου 2021

energypress