M. Aλειφέρη Kαμμά: «Το Tilos project έχει ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα».
«Οι ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και κάθετες για τα μικρά νησιά της πατρίδας μας, με μοναδική μέριμνα τους την συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού σε αυτά!». Αυτό δηλώνει στη «δ» η δήμαρχος Τήλου κα Μαρία Καμμά αναφερόμενη στις νησιωτικές πολιτικές αλλά και στους στόχους της δημοτικής αρχής για το 2021.
Επίσης, αναφέρει ότι στο νησί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού, αφού η τοπική κοινωνία συμμορφώθηκε και τήρησε τα μέτρα προστασίας ενώ μιλάει για το περίφημο «Tilos Project» και τις ενέργειες που έγιναν για να γίνει η Τήλος το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου αλλά και την αναγκαιότητα της σύστασης του ΦΟΔΣΑ στο Νότιο Αιγαίο.
• Κυρία Καμμά, πώς είναι η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί; Η Τήλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Γίνονται τεστ, οι δομές υγείας και το προσωπικό επαρκούν;
Στο νησί της Τήλου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Ευτυχώς η πλειονότητα της κοινωνίας του νησιού μας, λειτούργησε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, συμμορφώθηκε με τις οδηγίες, περιόρισε τις μετακινήσεις και γενικά δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Τεστ διενεργούνται καθημερινά, οι δάσκαλοι πριν μπουν στις σχολικές τάξεις, πέρασαν πρώτα από τα ιατρεία μας για έλεγχο και το ίδιο συμβαίνει σε κάθε υπάλληλο του δήμου μας που πρέπει να φύγει εκτός νησιού για υπηρεσιακή ή ιδιωτική εργασία.
Γενικά προσέχουμε πολύ περισσότερο από ό,τι ορίζουν οι κείμενες οδηγίες γιατί οι δομές υγείας στο νησί μας είναι πολύ περιορισμένες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και με μία μόνο αγροτική γιατρό!
• Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους. Τι προσδοκάτε για το 2021 και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Το 2020 πράγματι ήταν μια δύσκολη χρονιά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως πιστεύω ότι βγήκαμε νικητές. Ταυτόχρονα κατορθώσαμε να προγραμματίσουμε, να οργανώσουμε πολλές δράσεις και έργα για το νησί μας, τα οποία ευελπιστούμε τα περισσότερα, να υλοποιηθούν στο νέο έτος.
Πρώτος στόχος μας είναι φυσικά, η προστασία του περιβάλλοντος και το εισιτήριό μας για να το πετύχουμε είναι η καθαρή ενέργεια και πάνω σε αυτό κινούνται πολλές δράσεις του δήμου μας (ηλεκτροκίνηση, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.α.).
Η ένταξη έργων στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμάς, αφού μη έχοντας τεχνική υπηρεσία και διαχειριστική επάρκεια, καλούμαστε να ανταγωνιστούμε οργανωμένους και μεγάλους δήμους προκειμένου να πάρουμε ένα κομμάτι της πίτας…
Η αξιοποίηση των υπέροχων διάδρομων, φυσικά μονοπάτια που οδηγούν σε πανέμορφες παραλίες, σε βυζαντινά ναΰδρια, σε κάστρα, είναι ένας στόχος που φαντάζει απλός αλλά πιστέψτε με δεν είναι…
Γενικότερα το νησί της Τήλου διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για την προσέλκυση τουριστών με πολλαπλά ενδιαφέροντα και σίγουρα όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Δεν μπορώ να πιστέψω λοιπόν πως αυτά τα θεία δώρα που μας χάρισε απλόχερα η φύση, δεν μπορούμε με ορθολογικό τρόπο να τα εκμεταλλευτούμε, για τουριστική κίνηση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Ειδικότερα σήμερα που η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας είναι πάρα πολύ καλή και σταθερή.
Έχοντας πετύχει αυτό, μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν πολλές άλλες δραστηριότητες της οικονομίας μας που προσφέρονται για το νησί μας. Η ανάπτυξη του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα, είναι ένα μέρος της οικονομίας του τόπου μας που δίνει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης με πολύ καλές προοπτικές για όσους το τολμήσουν.
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια την αύξηση του πραγματικού μόνιμου πληθυσμού του νησιού, με νέες οικογένειες και παιδιά που είναι το μέλλον μας.
Για όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να υπάρξουν μέτρα στήριξης μέσα από τις περιβόητες νησιωτικές πολιτικές που χρόνια τώρα ακούμε και στην ουσία δεν βλέπουμε… Οι ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και κάθετες για τα μικρά νησιά της πατρίδας μας, με μοναδική μέριμνά τους την συγκράτηση και αύξηση του πληθυσμού σε αυτά! Ιδιαίτερα σήμερα που οι ορέξεις των γειτόνων μας έχουν φτάσει μέχρι και την Τήλο!
• Μιλήστε µας για το «Tilos Project» και τις ενέργειες που κάνατε για να γίνει η Τήλος στο πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου. Πώς τα καταφέρατε;
Το Tilos Project είναι αποτέλεσμα μιας πετυχημένης συνεργασίας του Δήμου μας με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (τότε ΤΕΙ Πειραιά) και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό γιατί το σπουδαίο έργο μας έχει Εθνική ταυτότητα.
Το 2012 συμμετείχαμε σε μία πρόσκληση του ΚΑΠΕ με μία πρόταση που ξεπερνούσε τα 22 εκ. € η οποία όμως δεν είχε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε.
Ένα τμήμα της πρότασης αυτής το υποβάλαμε στο πρόγραμμα HORIZON 2020. Στη συνέχεια εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα και εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκ. ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές .
Αυτό το έργο έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το μοντέλο για όλα τα μικρά νησιά της χώρας μας.
• Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, θεωρείτε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιοχή μας ή θα έπρεπε να έχει άλλη μορφή και λειτουργία;
Θεωρώ ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την ολιστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας. Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες και δύσκολες, όμως πιστεύω πως με το «πείσμα» που χαρακτηρίζει τον περιφερειάρχη μας θα έχει καλά αποτελέσματα και θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τα νησιά μας.
• Η Τήλος είναι η χαρά του εναλλακτικού τουρισμού; Τι προσφέρει στον επισκέπτη;
Η Τήλος προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία σε τέτοιο βαθμό που ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του το «μέσα» του όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας…
Στην Τήλο, παρά την μικρή έκταση της, φυτρώνουν πάνω από 350 είδη φωτών εκ των οποίων πολλά είναι σπάνια και ενδημικά. Τεράστια οικολογική αξία έχουν πεδινές εκτάσεις με έντονη κυριαρχία της ήμερης βελανιδιάς και της γραμυθιάς.
Στις αμμώδεις παραλίες φυτρώνει ο κρίνος της θάλασσας, ένα από τα απειλούμενα είδη φυτών στην Ευρώπη. Για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, το νησί μας ήταν ξακουστό από την αρχαιότητα για τα θεραπευτικά του βότανα. Σήμερα σε κάθε γωνιά του νησιού μοσχοβολούν το χαμομήλι, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Κοντά στις ακτές, τα πράσινα υποθαλάσσια λιβάδια με Ποσειδωνία λικνίζονται με τον κυματισμό των νερών. Τέλος πολλά είδη σπάνιων και αυστηρά προστατευμένων πουλιών, βρίσκονται στην Τήλο και είναι πόλος έλξη για τους επισκέπτες που θέλουν να τα παρατηρήσουν.
Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Τήλου και για αυτό το προτιμούν οι επισκέπτες ξανά και ξανά…
24 Ιανουαρίου 2021
www.dimokratiki.gr