Προϊόντα και υπηρεσίες στο "στίβο" του net metering από τις εταιρείες προμήθειας - Τι προτείνουν για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς του net metering και την έλλειψη κινήτρων για τους προμηθευτές, οι εταιρείες ρεύματος είναι πρόθυμες να προσφέρουν στους καταναλωτές λύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες για αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό.

Τα παραπάνω δήλωσαν κατά τη χθεσινή ημερίδα του ΣΕΦ για το net metering οι τρεις εκπρόσωποι μεγάλων προμηθευτών ρεύματος, συγκεκριμένα οι κ.κ. Στάθης Βωβός της Elpedison, Γιώργος Δανιόλος της Ήρων και Σπύρος Λιαμαρκόπουλος της Protergia.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιόλο η λύση που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για φ/β σε στέγες της Ήρων, ονόματι "EcoRoof", θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα πιλοτικά και μετά από 1-2 μήνες θα προωθηθεί ευρύτερα. Η εταιρεία θα προσφέρει στον πελάτη της ολόκληρο το πακέτο των υπηρεσιών, από τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, την παρακολούθηση κ.λπ.

Παράλληλα, η Protergia προετοιμάζει μια λύση για τους πελάτες της λιανικής που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν net metering, η οποία δεν θα περιλαμβάνει αρχικά χρηματοδότηση, αλλά θα προσφέρει στον καταναλωτή υπηρεσίες μελέτης, εγκατάστασης κ.λπ.

Από την πλευρά της, η Elpedison τεστάρει αυτή την περίοδο συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με το net metering,  κατά κύριο λόγο σε επαγγελματικούς πελάτες, τα οποία θα αξιολογήσει στη συνέχεια για να τα προωθήσει ευρύτερα στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών συμφωνούν ότι οι προσπάθειες που κάνουν στον τομέα αυτό σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την επιλογή τους να προσαρμοστούν στην ευρύτερη τάση βιώσιμων και αειφορικών πρακτικών, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει κάποιο ιδιαίτερο όφελος για τις εταιρείες με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που να ευνοούν το net metering, γεγονός στο οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΦ που κάλεσα τους προμηθευτές σε συνεργασία.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, αν υπήρχε μια ρύθμιση που θα επέτρεπε στους προμηθευτές να κάνουν απόσβεση της επένδυσης μέσω των λογαριασμών ρεύματος, τότε αυτό θα αποτελούσε έναυσμα για μεγαλύτερη διείσδυση. Επίσης, σημαντικό είναι να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής του πελάτη στον προμηθευτή από τα δύο χρόνια σήμερα ώστε να φτάσει το χρόνο αποπληρωμής της επένδυσης, όπως ανέφερε.

Άλλο ένα αίτημα των προμηθευτών είναι να σταματήσει η ρήτρα για την περισσεύουσα από την προβλεπόμενη ενέργεια για τους προμηθευτές. Επίσης, χαρακτήρισαν προβληματική την κατάσταση όσον αφορά τις πολυκατοικίες και τον τρόπο τιμολόγησής τους. 

Τέλος, όσον αφορά τη σχέση του net metering με την ηλεκτροκίνηση, κοινή υπήρξε η παραδοχή ότι η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος ενός σπιτιού κάνει ελκυστικότερη την προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκού, καθώς η απόσβεση γίνεται γρηγορότερα.

 

 

 

20 Φεβρουαρίου 2020

energypress