Δ. Βαρλάμης (ΣΕΦ): Έτσι θα διαμορφωθεί η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

11 11 2019 | 09:21

Σημαντική βελτίωση καταγράφει η απόδοση των φωτοβολταϊκών διαχρονικά, καθώς από το 19% του 2012 έχει φτάσει σήμερα το 22,3%, όπως τόνισε ο Δημήτρης Βαρλάμης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΦ, κατά το πρόσφατο συνέδριο του energypress.

Παράλληλα, καταγράφεται μια σαφής τεχνολογική στροφή προς τα μονοκρυσταλλικά φ/β που φέτος έχουν μερίδιο που προσεγγίζει το 60% στην παγκόσμια αγορά. Από το 2020 αναμένεται να αρχίσει να επεκτείνεται ραγδαία το μερίδιο των φ/β διπλής όψεως με μερίδιο 10% και εν συνεχεία 40% ως το 2025, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από δηλώσεις στελεχών των μεγάλων κατασκευαστών στην Κίνα.

Μια ακόμη εξέλιξη είναι η επέκταση του μεριδίου των φωτοβολταϊκών half cells μέσα στην επόμενη δεκαετία, αγγίζοντας το 40% το 2029. Η αλλαγή που εισάγουν τα εν λόγω συστήματα είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα εισέρχεται μέσα στο πάνελ και ακολουθεί δύο διαφορετικές κατευθύνσεις στο κάθε μισό του προτού καταλήξει στην άκρη. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απόδοση, άρα και την ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας των φ/β εν γένει απέναντι στις άλλες ενεργειακές τεχνολογίες.

Ένας άλλος τομέας όπου αναμένονται εξελίξεις είναι η τάση του ρεύματος, καθώς τα συστήματα με μέγιστη τάση 1.500 V θα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος μέχρι να “πιάσουν” το 80% το 2019 έναντι 40% φέτος.

Στο θέμα των ιχνηλατών ο κ. Βαρλάμης εκτίμησε ότι τα φ/β με tracking μονού άξονα θα διευρύνουν την παρουσία τους με το μερίδιό τους να αυξάνεται σε ορίζοντα δεκαετίας.

Στην περίπτωση των αντιστροφέων ισχύος, ο ίδιος θεωρεί ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν την περαιτέρω μείωση των τιμών που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Η βασική τάση θα είναι η εγκατάσταση inverters στα 1500 V. Καθώς οι inverters σε αυτή την τάση έχουν μικρότερες απώλειες και αυξημένη απόδοση, μπορούν να μειώσουν το συνολικό κόστος του Balance of System (BOS) κατά 0,45-0,72 eurocents/W.

Η δεύτερη τάση είναι η χρήση string inverters ακόμη και σε μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αφού η διαχείριση πολλών νέας γενιάς string inverters έχει διευκολυνθεί από την αυξημένη ψηφιοποίηση που χαρακτηρίζει πλέον τον κλάδο.

(Δείτε την παρουσίαση του κ. Βαρλάμη εδώ)

 

 

11 Nοεμβρίου 2019

energypress