Πιλοτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης μονοκατοικίας στον Παπάγο

14 02 2022 | 06:39

Η συγκεκριμένη μονοκατοικία στου Παπάγου, στην Αθήνα, είναι πλέον μέρος μιας ομάδας 17 περιπτώσεων μελετών που περιλαμβάνουν 27.566 m2 θερμαινόμενης επιφάνειας. Σκοπός του προγράμματος είναι να δείξει πώς τα προκατασκευασμένα στοιχεία ανακαίνισης και οι βελτιωμένες διαδικασίες κατασκευής θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική κρίση στον τομέα των κτιρίων. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας outPHit, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 207 κατοικίες και τρία κτίρια τριτογενούς τομέα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα αποδείξουν πως οι υψηλών επιδόσεων ριζικές ανακαινίσεις σύμφωνα με το πρότυπο EnerPHit θα είναι ταχύτερες και οικονομικά συμφέρουσες, σε σχέση με το συμβατικό τρόπο ανακαίνισης.

"Το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο ανακαίνισης και φυσικά χρησιμοποιώντας το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου, είμαστε σε θέση να παρέχουμε στον χρήστη τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος ελαχιστοποιώντας τις εξωτερικές ενοχλήσεις, όπως είναι ο θόρυβος, η σκόνη και οι οσμές.", εξηγεί ο συνεργάτης του έργου outPHit, Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου θα επιβλέψει την ανακαίνιση 3 τέτοιων πιλοτικών έργων στην Ελλάδα.

Οι δύο κύριες προκλήσεις του συγκεκριμένου έργου ήταν: 1. Ότι οι χρήστες έπρεπε να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, οπότε ορισμένα δωμάτια έπρεπε να παραμείνουν κατοικήσιμα και 2. Η αύξηση του κόστους των υλικών και η καθυστέρηση στις παραδόσεις. Το έργο αξιοποιεί τη χρηματοδότηση του κρατικού προγράμματος Εξοικονομώ –Αυτονομώ.

Συνολικά, η κοινοπραξία του outPHit θα επιβλέψει ανακαινίσεις κτιρίων προϋπολογισμού σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η εστίαση του έργου είναι η ανακαίνιση με τη χρήση συστημάτων, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό προκατασκευασμένα, καθώς και οι βελτιωμένες διαδικασίες του τρόπου κατασκευής από τους τεχνικούς. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα outPHit την ανακαίνιση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας ενώ για το έργο θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, μετρήσεις και ενημερώσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Βρισκόμαστε σχεδόν στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ανακαίνισης μιας παλιάς μονοκατοικίας 150m2 κλιματιζόμενης επιφάνειας δαπέδου στην Αθήνα. Χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες λόγω έλλειψης υλικών κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Το κτίριο χρησιμοποιούσε 3,5 τόνους πετρελαίου κάθε χρόνο (3.500€) για θέρμανση και σχεδόν 15.000 kWh (1000€) για ψύξη. Μετά την ανακαίνιση η απαίτηση για θέρμανση και ψύξη θα είναι μικρότερη των 4500kWh, που σημαίνει κόστος 250€ το χρόνο!
Το κόστος κατασκευής ήταν συνολικά 45.000€, άρα σχεδόν 300€ ανά m2. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση θα έχει χρόνο αποπληρωμής 10,5 ετών. Πρέπει, εκτός βέβαια από την εξοικονόμηση ενέργειας να αναφερθούμε και σε άλλους δύο σημαντικούς παράγοντες που προστίθενται στην επένδυση:
Ο Κύκλος ζωής και η Συντήρηση: ένα κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου μπορεί να δώσει σε ένα σπίτι ζωή για μισό αιώνα ακόμα. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης είναι εξαιρετικά χαμηλό μιας, ενώ έχουν προβλεφθεί και μελετηθεί σωστά όλες οι λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, όπως η εμφάνιση υγροποιήσεων και μούχλας.
Η εσωτερική θερμοκρασία και η ποιότητα του αέρα: το πιο σημαντικό για εμάς, ως σχεδιαστές Παθητικών Κτιρίων, είναι η ποιότητα ζωής που θα παρέχουμε στον χρήστη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάντα μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου, η σχετική υγρασία από 35-55% και η συγκέντρωση CO2 κάτω από 1000ppm.


Ο καλύτερος άνθρωπος βέβαια που θα μπορούσε να μας εξηγήσει όλα τα παραπάνω οφέλη, δεν είναι άλλος πέρα από την ιδιοκτήτρια, την Κα Γεωργακοπούλου, μέσα από μια σύντομη συνέντευξη.
Δημήτρης Παλλαντζάς, Φυσικός Κτιρίων ΕΜΠ: Κυρία Γεωργακοπούλου, πώς νιώθετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας;
Βούλα Γεωργακοπούλου: Δημήτρη, "έδινα ένα νεφρό" κάθε χρόνο για να πληρώσω για θέρμανση και ψύξη. Το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι τόσο ακριβά και οι ανάγκες ήταν τεράστιες, αλλά το χειρότερο είναι πως αισθανόμασταν κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
ΔΠ: Ενώ χρησιμοποιούσατε θέρμανση και ψύξη;
ΒΓ: Ναι, επειδή δεν μπορούσαμε να έχουμε το καλοριφέρ ανοιχτό όλη την ημέρα και όταν το κλείναμε μετά από μία δυο ώρες είχαμε 5 βαθμούς Κελσίου λιγότερους. Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η στέγη μπορούσε να φτάσει 50 βαθμούς Κελσίου, οπότε κάθε φορά που βρισκόμασταν σε διακοπές, χωρίς να αερίζουμε το σπίτι, και επιστρέφαμε και το σπίτι μέσα είχε 40 βαθμούς Κελσίου.
ΔΠ: Παρ’ όλο που η Αθήνα δεν φημίζεται για τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.
ΒΓ: Όχι, τα νούμερα είναι ακριβώς αυτά: το χειμώνα είχε από 14 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου μέσο όρο και το καλοκαίρι είχαμε πάνω από 30.
ΔΠ: Τι γίνεται με τις συνθήκες τώρα, αυτές τις 3 εβδομάδες;
ΒΓ: Έχω παρατηρήσει δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, κοιμάμαι καλύτερα, αισθάνομαι τον αέρα πολύ πιο "καθαρό", οπότε με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνω ότι λειτουργεί καλά το σύστημα αερισμού. Και δεύτερον, δεν αισθάνομαι κρύο, εννοώ ότι οι τοίχοι δεν ακτινοβολούν κρύο, δεν είναι κρύοι, δεν αισθάνομαι κρύα τα πόδια μου στο πάτωμα ή κάτι αντίστοιχο. Η ποιότητα ζωής μας είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη.
Η κ. Βούλα Γεωργακοπούλου έχει σπουδάσει Χημικός και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε ιατρικά εργαστήρια. Τώρα ζει με τους δύο γιους της, τον Άρη και τον Παναγιώτη.

1