Το ΕΣΠΑ προσφέρει 45 εκ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων – Τα 10 έργα σε κτίρια της Καρδίτσας

12 07 2021 | 09:35

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη εντάξει 54 δημόσια κτίρια σε όλη τη Θεσσαλία και η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

Φορείς από όλη την Θεσσαλία έχουν υποβάλει ολοκληρωμένα σχέδια για την αναβάθμιση κτιρίων και έχουν ενταχθεί σε αυτό 54 συνολικά κτίρια από όλη την Θεσσαλία, 10 εκ των οποίων στην Καρδίτσα.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων σε όλη την Θεσσαλία υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ.

Φορείς από όλη την Θεσσαλία έχουν υποβάλει ολοκληρωμένα σχέδια για την αναβάθμιση κτιρίων και έχουν ενταχθεί σε αυτό 54 συνολικά κτίρια από όλη την Θεσσαλία, 10 εκ των οποίων στην Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα αυτό, δηλώνει στην ΑΛΗΘΕΙΑ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, “εκτός από το ότι αφήνει στην περιφέρειά μας ένα θετικό αποτύπωμα στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά μεγέθη, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων έχει σημαντική επίδραση στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα. Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την τεχνική υπηρεσία, με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε συνολικά 54 δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, επενδύοντας 45,ε εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

Τα έργα στην Καρδίτσα

Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού κτιρίου Ανθηρού Δήμος Αργιθέας 110.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος 2ου-5ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Καρδίτσας Δήμος Καρδίτσας 1.264.326,60€

Ενεργειακή αναβάθμιση 3ου-13ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας 353.837€

Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας 240.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας 250.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού Δήμος Μουζακίου 220.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση Λυκείου Μουζακίου Δήμος Μουζακίου 380.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση Λυκείου – Γυμνασίου Μαγούλας, Δήμος Μουζακίου 937.220€

Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Παλαμά, Δήμος Παλαμά 278.000€

Ενεργειακή αναβάθμιση Γυμνασίου – ΕΠΑΛ Παλαμά, Δήμος Παλαμά 750.000€

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, δηλώνει σχετικά.

“Οι υπηρεσίες μας ωρίμασαν και υπέβαλαν στην σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προτάσεις για τέσσερα μεγάλα σχολικά κτίρια της Καρδίτσας. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της υπηρεσίας μας γιατί έκαναν εργώδη προσπάθεια να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες και ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω, κλείνοντας, ότι θα διεκδικήσουμε και το τελευταίο ευρώ που δικαιούμαστε από κάθε πηγή χρηματοδότησης, για να αλλάξουμε πραγματικά την Καρδίτσα”.

Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση

Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση και την αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει εξής παρεμβάσεις και από εν συνεχεία υπάρχουν και οι ιδιαιτερότητες του καθενός εξ αυτού.

Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών

Θερμομόνωση οροφής

Αντικατάσταση υφισταμένων κουφωμάτων με νέα ανοιγόμενα αλουμινίου

Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων στην νότια όψη του κτιρίου

Παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης

Θερμοστατικές κεφαλές

Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών με νέα τύπου Led

Μόνωση σωληνώσεων

Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής

Επίσης, σε κάποια κτίρια θα γίνει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή του κτιρίου

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και τα 54 κτίρια που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλη την Θεσσαλία.

δ

 

 

10 Ιουλίου 2021

Εuractiv