ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εξαγγελία Σκρέκα: Στηρίζουμε τη διασύνδεση με Κεντρική Ευρώπη - Τα μεγάλα έργα ηλεκτρικών δικτύων ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης

29 10 2022 | 08:29

Ο Χάρης Δούκας του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε με θερμά λόγια για το συνέδριο Renewable & Storage Forum του energypress, τονίζοντας παράλληλα την αξία της δημιουργίας μιας νέας ενεργειακής "λεωφόρου" στον άξονα βορρά-νότου.

Όπως επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση:

Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Renewable & Storage Forum που διοργάνωσε το Energypress, μία βασική μας ενεργειακή πρόταση, την δημιουργία ηλεκτρικής λεωφόρου που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη. Είναι σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει τώρα πια κατανόηση της Κυβέρνησης για την ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων της χώρας.

Η επεξεργασμένη πρότασή μας για τη μεγάλη ηλεκτρική λεωφόρο είχε παρουσιαστεί αναλυτικά στο Συνέδριό μας για την Ενέργεια στην Κοζάνη, στις 17/04, και είχε αναλυθεί με σχετική αρθρογραφία και παρεμβάσεις στελεχών μας (Γ. Στάμτσης ΤΑ ΝΕΑ 18/9/2021).

Υποστηρίζαμε λοιπόν από τότε, πως κανένα μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να επιζήσει εάν δεν έχει πολλές και ευρύχωρες διεθνείς διασυνδέσεις. Ήδη παρατηρούνταν σοβαρά προβλήματα, με περικοπές φορτίου ανανεώσιμων πηγών. Γι’ αυτόν το λόγο, ήταν βασική μας πρόταση η Ελλάδα να επιδιώξει την κατασκευή, με χρήση πόρων από το Connecting Europe Facility και το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας ηλεκτρικής λεωφόρου, που θα εξάγει πράσινο ρεύμα από τη χώρα μας στην Ευρώπη. Το έργο αυτό θα μπορούσε να πάρει και γενικότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα με συνεργασία χωρών-μελών της ΕΕ, ώστε να απαντά και στην κριτική που έχει διατυπωθεί για απουσία διασυνδεσιμότητας των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

Αυτή η προοπτική αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της χώρας, καθώς θα μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο διασύνδεσης καθαρής ενέργειας 3 ηπείρων: Καθαρής ενέργειας που έρχεται από την Αφρική και την Ασία (μέσω των άλλων διασυνδέσεων που σχεδιάζονται) και καθαρής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και πηγαίνει στην Κεντρική Ευρώπη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα μεγάλα έργα ηλεκτρικών δικτύων ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε Κυβέρνησης. Χρειάζονται εθνική υποστήριξη. Για αυτό, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως βαθιά πατριωτικό κόμμα, στηρίζει την υλοποίηση αυτής της πρότασης, που θεωρούμε πως αποτελεί βασική και κρίσιμη υποδομή για την χώρα.