Προετοιμασία «φακέλου» PCI για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αυστρίας – Γερμανίας – Οι εναλλακτικές οδεύσεις του «πράσινου» καλωδίου των 3 GW

Ευήκοα ώτα τείνουν Αυστρία και Γερμανία στην Ελλάδα για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με καλώδιο ισχύος 3 GW.

Το project έκανε χθες γνωστό από το βήμα του Renewable & Storage ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λέγοντας ότι απηύθυνε πρόταση στους ομολόγους του για την απευθείας μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα προς τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress Βιέννη και Βερολίνο ανταποκρίνονται θετικά στην πρόταση της Αθήνας. Η Γερμανία αναζητά πράσινη ενέργεια, καθώς σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Σκρέκας, στα νότια της επικράτειας της δεν μπορεί να αναπτύξει έργα ΑΠΕ λόγω των περιβαλλοντικών όρων προστασίας του Μέλανα Δρυμού.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι έχουν εκκινήσει και οι διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου του έργου ώστε να υποβληθεί προς ένταξη στο καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI).

Ο ΑΔΜΗΕ, λένε οι πληροφορίες, έχει ετοιμάσει και σχέδια δύο εναλλακτικών οδεύσεων του καλωδίου των 3 GW, το οποίο σε επόμενη φάση μπορεί να αναβαθμιστεί στα 9 GW. Κοινό σημείο των δύο ηλεκτρικών «λεωφόρων» είναι η Αλβανία. Το καλώδιο ξεκινώντας από την Ελλάδα θα φτάνει στη γειτονική μας χώρα. Η μία διαδρομή είναι η χερσαία διασχίζοντας τα κράτη Μαυροβούνιο, Κροατία και Σλοβενία και θα καταλήγει στην Αυστρία και τη Νότια Γερμανία. Η δεύτερη διαδρομή είναι υποθαλάσσια από τα παράλια της Αλβανίας μέχρι τη Σλοβενία και στη συνέχεια θα ακολουθεί χερσαία όδευση προς Αυστρία και Νότια Γερμανία.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα βοηθήσει στην μεταφορά πράσινης ενέργειας που θα παράγεται στις ΑΠΕ. Η ανάγκη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Όπως είπε χθες στο Renewable & Storage Forum ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης στην Ελλάδα υφίσταται εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ 10 GW και άλλα 11 με 12 GW έχουν δεσμεύσει χώρο στο δίκτυο χωρίς όμως αυτά τα έργα να κατασκευάζονται. Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε επενδύσεις χωρητικότητα του συστήματος μεταφοράς για 25 GW έως το 2030. Η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στις χώρες της Βουλγαρίας και Β. Μακεδονίας καθώς τα δίκτυα σε αυτές είναι κορεσμένα.

Ο κ. Μάργαρης σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα της διάνοιξης ηλεκτρικών λεωφόρων προς την Ε.Ε. με δεδομένα και τα σχέδια ανάπτυξης ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα θα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ της απέναντι πλευράς της Μεσογείου.

1