Παρατάσεις στις Συμβάσεις Σύνδεσης και στις ταρίφες των εκτός διαγωνισμών φωτοβολταϊκών ζητάει ο ΣΠΕΦ.

11 02 2021 | 09:13

Παράταση των προθεσμιών στις Συμβάσεις Σύνδεσης για τους επενδυτές κατά τουλάχιστον 4-6 μήνες ζητάει ο ΣΠΕΦ προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω πανδημίας. Το παραπάνω αίτημα έθεσε σε συνάντηση που είχε πριν μερικές μέρες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Συγκεκριμένα, το αίτημα του Συνδέσμου Παραγωγών με Φωτοβολταϊκά εκκινεί από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ροές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού αλλά και στις εργασίες λόγω πανδημίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να «ανατρέπονται» τα χρονοδιαγράμματα των επενδυτών ως προς την ολοκλήρωση των έργων. Διασαφηνίζει, ωστόσο, πως η παράταση δεν πρέπει να αφορά την προθεσμία του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση των δικών του έργων δικτύου, διότι έτσι θα δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύονταν για τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα, ζητάει την διατήρηση της τιμής αναφοράς (ΤΑ) των 65,73 ευρώ/MWh στα εκτός διαγωνισμού μικρομεσαία φ/β ιδιωτών για όλο το 2021, ενώ η τιμή των 63 ευρώ/MWh ζητήθηκε να διατηρηθεί αμετάβλητη για όλο το 2022. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός έχει διεθνώς υποστεί αυξήσεις στο κόστος τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, ενώ και οι προθεσμίες παράδοσης του έχουν επιμηκυνθεί σημαντικά.

Τέλος, ο ΣΠΕΦ ζητάει παράταση κατά τουλάχιστον 6 μήνες των προθεσμιών περί ολοκλήρωσης των έργων των επενδυτών που αναφέρονται στις αποφάσεις της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκές επενδύσεις που κατοχύρωσαν ΤΑ στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2020, καθώς και στον επικείμενο του Μαΐου 2021.  

 

 

 

11 Φεβρουαρίου 2021

energypress