Το ορυκτό αέριο ΔΕΝ είναι πράσινη επένδυση

Τον Ιούλιο 2022, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ταξινόμηση των επενδύσεων σε ορυκτό αέριο ως “περιβαλλοντικά βιώσιμων”. Το ορυκτό αέριο είναι ενεργειακή πηγή υψηλών εκπομπών, καθώς όταν καίγεται η επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή είναι 80 φορές πιο ισχυρή από το CO2 σε βάθος 20ετίας. Δεδομένου λοιπόν του αντικτύπου που έχουν στο περιβάλλον οι χρήσεις του ορυκτού αερίου, κάθε άλλο παρά "βιώσιμες" θα περίμενε κανείς να χαρακτηριστούν. 


Επιπλέον, το γεγονός ότι το αέριο είναι εισαγόμενο καύσιμο, εκθέτει την ΕΕ σε περισσότερη αστάθεια, εξάρτηση από χώρες παραγωγής αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις προμήθειας - με πιθανώς περαιτέρω καταστροφική επίδραση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.


Μαζί μαζί με άλλους οργανισμούς και γραφεία του WWF, διερευνούμε όλες τις πιθανές οδούς, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών ενεργειών, για να σταματήσει το πράσινο ξέπλυμα. Έτσι, σε μια ιστορικά πολύ σημαντική πρωτοβουλία, μαζί με τις οργανώσεις Client Earth, Transport & Environment και BUND (Friends of the Earth Germany) καταθέσαμε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ προσφυγή, κατά της απόφασης της Κομισιόν να μην αποσύρει το ορυκτό αέριο από τον κατάλογο των «πράσινων» και «περιβαλλοντικά βιώσιμων» επενδύσεων. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, που είναι συνέχεια πολύχρονων παρεμβάσεων και δουλειάς μας, για πραγματικά περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.


Εάν το δικαστήριο δεχθεί την προσφυγή μας, η οποία είναι σύμφωνη και με τη γνώμη του επιστημονικού οργάνου που είχε συσταθεί ειδικά για τα κριτήρια κατάταξης μιας επένδυσης ως «βιώσιμης», τότε θα έχουμε μια μεγάλη νίκη στη μάχη κατά του «πράσινου ξεπλύματος».


Η ακρόαση στο Γενικό Δικαστήριο ενδέχεται  να διεξαχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η απόφαση να ανακοινωθεί το 2025. Το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα είναι μια απόφαση που θα αναγκάζει την Επιτροπή να επανεξετάσει την προσβαλλόμενη πράξη.

 

Η πράσινη ετικέτα του ορυκτού αερίου ως «βιώσιμου» είναι τόσο παράλογη όσο και παράνομη, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά πορίσματα και τις υποδείξεις της των αρμόδιων εμπειρογνωμόνων, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της κλιματικής δράσης της ΕΕ.  Το ορυκτό αέριο δεν είναι καθαρό, δεν είναι φθηνό και δεν είναι ασφαλής πηγή ενέργειας. 

 

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση. Ελπίζουμε πως η πρωτοβουλία μας αυτή θα ανοίξει νέους δρόμους κλιματικής δικαιοσύνης στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. 

 

Θεοδότα Νάντσου

Επικεφαλής πολιτικής

 

 

 

 

cover photo: ienergeia.gr

σ