Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ - Στόχος η ταχύτερη ανάπτυξη και οι επενδύσεις.

22 07 2019 | 09:09

Τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής στρατηγικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, τονίζοντας πως το τελικό σχέδιο του ΕΣΕΚ που πρόκειται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του έτους, θα παρουσιάσει ένα σημαντικά φιλόδοξο σχέδιο για τις ΑΠΕ με έμφαση στην εξοικονόμηση, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. 

Ειδικότερα, τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η ΕΕ και να τραβήξουμε επενδύσεις. Ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δισ. στις ΑΠΕ μέχρι το 2030, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

«Θα διαμορφώσουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ. Ξεκινάμε στρατηγική μελέτη ειδικού πλαισίου για αιολικά πάρκα off shore», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της αδειοδότησης, όπου η απλοποίηση της διαδικασίας συνιστά πάγιο αίτημα της αγοράς αλλά και ανάγκη υψηλής επιτακτικότητας, όπως προκύπτει από τα ίδια τα νούμερα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι σήμερα 7 χρόνια τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι 2 χρόνια.

“Για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο ελέγχου και έγκρισης και να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών. Αυτό θα γινει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης” που θα επιταχυνθεί.

Έπειτα, έτερο μεγάλο θέμα της “πράσινης” ενεργειακής ατζέντας είναι η αποθήκευση ενέργειας όπου εκεί στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε επενδυτικά και ερευνητικά κονδύλια, τόσο εθνικά όσο και κοινοτικά, όπως τα προγράμματα Horizon Europe. 

Πρόσθεσε ακόμη πως ως κυβέρνηση “Στηρίζουμε την ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, αλλά και γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας και παράλληλα θα λάβουμε πρωτοβουλίες και σε θέματα χαμηλής ενθαλπίας”.

 

 

22 Iουλίού 2019

energypress