Οι κολοσσοί της ηλιακής ενέργειας ξεπέρασαν τους πετρελαϊκούς γίγαντες

20 06 2024 | 11:14του David Fickling

Έχετε ακουστά τις εταιρείες Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP, TotalEnergies, ConocoPhillips και Eni SpA;

Τι λέτε για τις εταιρείες Tongwei, GCL Technology, Xinte Energy, Longi Green Energy Technology, Trina Solar, JA Solar Technology και Jinko Solar;

Αν τα πρώτα ονόματα σας είναι γνωστά και τα δεύτερα άγνωστα, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τις εταιρείες που παρέχουν στον κόσμο ενέργεια, καθώς οι τελευταίες είναι εξίσου σημαντικές -αν όχι περισσότερο- από αυτές του κλάδου του πετρελαίου.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Γύρω στα μέσα του 20ού αιώνα, οι προκάτοχοι των μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών απέκτησαν τέτοια δύναμη που τους δόθηκε το παρατσούκλι "Επτά Αδελφές", μια ομάδα παραγωγών ενέργειας με τέτοια παγκόσμια εμβέλεια και επιρροή που μπορούσαν ακόμη και να ρίξουν κυβερνήσεις. Χρειάστηκε ένα κύμα εθνικοποιήσεων και η πετρελαϊκή κρίση του 1973 για να τερματιστεί αυτό το μοντέλο. Μια περαιτέρω αναταραχή βρίσκεται έτοιμη να ξεσπάσει, χάρη στην ασταμάτητη άνοδο του κλάδου της ηλιακής ενέργειας στην Κίνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθούμε αυτό είναι να αναλογιστούμε τι προσφέρουν οι εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Στην πραγματικότητα δεν είναι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά το ζωτικό συστατικό αυτών των υδρογονανθράκων: Η ενέργεια. Οι κατασκευαστές ηλιακού εξοπλισμού, ομοίως, δεν μας παρέχουν σε τελική ανάλυση ηλιακά πάνελ, αλλά εργαλεία που μπορούν να συλλέξουν ενέργεια από τον ήλιο. Οι δραστηριότητες κάθε ομάδας εταιρειών παρέχουν κάθε χρόνο μια νέα ροή χρήσιμης ενέργειας στον κόσμο. Και σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχουν ήδη ξεπεράσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

[

Για να αντιληφθείτε το πώς, μπορείτε να ξεκινήσετε μετατρέποντας τα βαρέλια πετρελαίου και τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που παράγουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε ένα μέτρο ενέργειας - τα exajoules (EJ). Ένα exajoule ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Αυστραλία, την Ιταλία ή την Ταϊβάν για ένα χρόνο. Και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες παράγουν πολλά από αυτά: Περίπου 8,3 EJ ετησίως η ExxonMobil και 6,2 EJ η Shell.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα από αυτά πηγαίνει χαμένη. Μόνο το ένα πέμπτο περίπου της χημικής ενέργειας που περιέχεται στο φρέσκο αντλημένο πετρέλαιο καταλήγει να μετατραπεί σε κινητική ενέργεια που κινεί αυτοκίνητα και φορτηγά, επειδή τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι κινητήρες των οχημάτων την απορροφούν ως άχρηστη θερμότητα και θόρυβο. Οι στρόβιλοι (ή τουρμπίνες) είναι λίγο πιο αποτελεσματικοί στη μετατροπή του μεθανίου σε ενέργεια, αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν με απόδοση περίπου στο ένα τρίτο. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, μόνο το ένα τέταρτο περίπου της ενέργειας που αντλεί μια πετρελαϊκή εταιρεία μετατρέπεται σε χρήσιμη ενέργεια.

[
Νέα ενέργεια

Μπορούμε να κάνουμε έναν παρόμοιο υπολογισμό με την ηλιακή ενέργεια. Εταιρείες όπως η Tongwei, η GCL ή η Xinte που παράγουν την πρώτη ύλη πολυπυρίτιο για τα φωτοβολταϊκά μετρούν την παραγωγική τους ικανότητα σε μετρικούς τόνους ετησίως. Είναι μια απλή διαδικασία για να το μετατρέψουμε αυτό σε γιγαβάτ των φωτοβολταϊκών που κατασκευάζονται από τη Longi, τη Jinko και τις άλλες εταιρείας, και τελικά σε exajoules που παράγουν τα φωτοβολταϊκά.

Κάνοντας τη σύγκριση, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πολυπυριτίου αυτή τη στιγμή μπορούν να αναμετρηθούν με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP, η Eni και η ConocoPhillips - και οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών δεν είναι πολύ πίσω. Εάν η Tongwei προχωρήσει με τα σχέδια που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο για την κατασκευή ενός εργοστασίου πολυπυριτίου 400.000 τόνων στην Εσωτερική Μογγολία, διπλασιάζοντας σχεδόν την τρέχουσα παραγωγή της, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και την ExxonMobil.

κ
Άνοδος ηλιακής ενέργειας

Αν αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να παράγει κάθε ομάδα εταιρειών χωρίς σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις - συγκρίνοντας τις ποσότητες στα γεωλογικά αποθέματα των πετρελαϊκών εταιρειών με το τι θα μπορούν να παράγουν οι ηλιακές εταιρείες πριν η απόσβεση φθείρει τις εγκαταστάσεις τους - η καθαρή ενέργεια περνάει σαφώς στην πρώτη θέση.

΄΄
Η ποσότητα ενέργειας που μπορούν να παρέχουν οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας πριν από σημαντικές επανεπενδύσεις προηγείται κατά πολύ της αντίστοιχης για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Αυτό δεν υπολογίζει έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα. Ένας ηλιακός συλλέκτης που θα πωληθεί από τη Longi το 2024 θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για δεκαετίες. Οι περισσότεροι έχουν εγγύηση 25 ετών. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πωλούνται φέτος, ωστόσο, θα εξαντληθούν σχεδόν όλα μέσα σε λίγους μήνες.

κ
Μακροπρόθεσμα, η ενέργεια που παρέχουν κάθε χρόνο οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι διαθέσιμη στα γεωλογικά αποθέματα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ πετρελαίου και ηλιακής ενέργειας μπορεί να επικριθεί ότι συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια - αλλά αν αγοράζετε μήλα και πορτοκάλια, συχνά θα έχετε μια ετικέτα που θα σας λέει πόσα kilojoules περιέχουν, και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τα exajoules που παρέχουν οι επιχειρήσεις πετρελαίου και ηλιακής ενέργειας. Τα φρούτα, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια παρέχουν τελικά μια μετρήσιμη ροή ενέργειας.

Από τότε που η πρώτη βιομηχανική επανάσταση ανέδειξε την πλούσια σε άνθρακα Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ σε κυρίαρχες χώρες και η άνοδος του πετρελαίου έφερε δύναμη και πλούτο στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, ενώ επέκτεινε το παγκόσμιο προβάδισμα της Αμερικής, τα έθνη που έλεγχαν τις πηγές αυτών των ενεργειακών ροών γινόντουσαν οι ηγεμόνες του κάθε επόμενου αιώνα.

Αυτή τη στιγμή, επτά κινεζικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πηγή ενέργειας του 21ου αιώνα από ό,τι οι Επτά Αδελφές του πετρελαίου που κυριάρχησαν στον 20ό αιώνα. Αν θέλουμε να καταλάβουμε τις ρίζες της γεωπολιτικής ανησυχίας που οδηγεί την Ουάσινγκτον στην καταστολή της καθαρής τεχνολογίας της Κίνας, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε αυτό το γεγονός.

Απόδοση - Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

ο

f