Οι κεντρικές τράπεζες διεξάγουν πόλεμο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

12 10 2023 | 14:42

Τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως προσέθεσαν την κλιματική αλλαγή στις οδηγίες τους. Ή τουλάχιστον στα σημεία αναφοράς τους. Μια έρευνα του 2021 αποκάλυψε ότι το 63% των κεντρικών τραπεζιτών πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν μάλιστα ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αποτελεί "βασικό καθήκον". Με αυτή την πολλά υποσχόμενη στάση, οι περιβαλλοντολόγοι ανέμεναν με ανυπομονησία ένα κύμα υποστήριξης από τα εν λόγω θεσμικά όργανα.

Ωστόσο, προχωρώντας γρήγορα μερικά χρόνια μπροστά, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο. Πολλές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Brookfield Renewable Corp, η Algonquin Power και η NextEra EnergyNEE -1,8%, βλέπουν τις μετοχές τους να χτυπούν χαμηλά 52 εβδομάδων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ιστορικά, η μεγάλη διάρκεια ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλεονέκτημα. Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων προεξόφλησης, η αξία αυτών των δραστηριοτήτων μειώνεται. Σε πλήρη αντίθεση, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως τα κοιτάσματα σχιστόλιθου που ρευστοποιούν πάνω από το ήμισυ της αξίας τους κατά το πρώτο έτος, πλήττονται λιγότερο από την αναπροσαρμογή των τιμών. Οι γρήγορες αποδόσεις που παρέχουν αυτές οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας είναι περισσότερο προστατευμένες από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων προεξόφλησης. Δεν είναι μόνο ότι αξίζουν περισσότερο τα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου μικρότερης διάρκειας, αλλά τα υψηλά επιτόκια κρατούν μακριά τις νέες ανταγωνιστικές προμήθειες ενέργειας.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια. Αν και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέκαθεν αντιμετώπιζαν μια αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης, αυτή ήταν διαχειρίσιμη όταν το κόστος κεφαλαίου ήταν ελάχιστο. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κλάδος βολεύτηκε με μερικά παράλογα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης, επειδή οι άνθρωποι νοιάζονταν λιγότερο όταν η χρονική αξία του χρήματος ήταν αμελητέα. Ωστόσο, με την άνοδο των επιτοκίων, οι παρατεταμένες περίοδοι αξιολόγησης έχουν αναδειχθεί ως θανάσιμες για την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των έργων. Ως απόδειξη αυτών των προκλήσεων, η Vattenfall AB απέσυρε πρόσφατα ένα έργο αιολικού πάρκου στις ακτές της Βρετανίας και η EDF Renewables ακύρωσε ένα ηλιακό επιχειρηματικό σχέδιο στο Οχάιο, επικαλούμενη την κλιμάκωση του κόστους.

Οι επιπτώσεις δεν σταματούν στα προτεινόμενα περιουσιακά στοιχεία. Οι μεγάλοι προγραμματιστές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρατηρούν συρρίκνωση των ταμειακών ροών των παλαιών περιουσιακών στοιχείων, καθώς το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καταναλώνει μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών ροών. Απλώς έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν σε μελλοντικές προμήθειες. Έχουν φτάσει στο σημείο οι επενδυτές, παρατηρώντας την οικονομική πίεση, να υποστηρίζουν όχι μόνο την παύση της επέκτασης των χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ακόμη και την πώληση ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Algonquin Power, η οποία σήμερα δέχεται πιέσεις από τους επενδυτές να πουλήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τίθεται το ερώτημα: Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Προς το παρόν, είναι προφανές ότι οι πρωτοπόροι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, ενώ οι παραδοσιακοί τομείς ενέργειας απολαμβάνουν μια ανάκαμψη. Το οξύμωρο είναι ότι οι αυξημένες τιμές που συνεπάγονται μικρότερη προσφορά και υψηλότερο κόστος ενέργειας, μπορεί ακούσια να παρατείνουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Τα πρόσφατα σχόλια των κεντρικών τραπεζών δεν αναφέρουν σχεδόν καθόλου την κλιματική αλλαγή, με μόνη εστίαση τον πληθωρισμό, και αυτό δείχνει πώς δεν είναι βιώσιμο να ακροβατούν μεταξύ τους πολλαπλές εντολές. Οι ακτιβιστές του κλίματος δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο για να διαμορφώσουν θέση σχετικά με τα επιτόκια, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η συζήτηση για τα επιτόκια που εμποδίζουν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φτάσουν ποτέ από τις τηλεδιασκέψεις στους δρόμους. Στα σημερινά επίπεδα, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάνονται από τις καμπύλες προσφοράς συχνά ανά εβδομάδες. Δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσοι πολλοί για αυτή τη σημαντική αλλαγή όσο ανησυχούν για το αν η πόλη τους θα ξεκινήσει να τοποθετεί ηλεκτρικά λεωφορεία σε 12 ή 11 χρόνια.

(του Mark Le Dain, Forbes, capital.gr)

 

 

σ