Το "net zero" απαιτεί παγκοσμίως 85-140 TWh σε αποθήκευση - Έκθεση του LDES Council

22 11 2021 | 09:40

Μονάδες αποθήκευσης μεταξύ των 85 και 140 TWh μακράς διάρκειας μεγαλύτερης των οκτώ ωρών μπορούν να αναπτυχθούν παγκοσμίως προκειμένου να επιτρέψουν στα δίκτυα να καταστούν ουδέτερα άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Ειδικότερα, η έκθεση του Συμβουλίου Αποθήκευσης Ενέργειας Μακράς Διάρκειας (Long Duration Energy Storage Council), που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την McKinsey & Company, αναφέρει πως οι ποσότητες αποθήκευσης θα εξαλείψουν μεταξύ 1.5 με 2.3 γίγα-τόνους CO2 που παράγονται ετησίως επιτρέποντας να την εξισορρόπηση του δικτύου ενέργειας από τις ΑΠΕ και όχι από τα ορυκτά καύσιμα.

Μια τέτοια ποσότητα ισούται με 10-15% των συνολικών εκπομπών του τομέα ηλεκτροπαραγωγής σε μια ημέρα λειτουργίας.

Η έκθεση καθορίζει επίσης σενάρια χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη του LDES τις επόμενες δεκαετίες που συμπίπτουν με τις πρόσφατες δεσμεύσεις για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα. Επιπρόσθετα, αναφέρει πως υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική σε ότι αφορά την ανάπτυξη των LDES, με περίπου 3 δις δολάρια επενδύσεις σε εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμήσεις ανάπτυξης περί 25-35GW/1TWh ισχύος παγκοσμίως μέχρι το 2025, ήτοι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις.

 

 

 

19 Νοεμβρίου 2021

energypress