Νέα έρευνα CSIS: Power Plays - Η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση

09 09 2024 | 05:48

Στη συζήτηση που ακολούθησε σήμερα την ομιλία του επικεφαλής της ΔΕΗ στο 8ο Southeast Europe Energy Forum, ο Διευθυντής ενεργειακής ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών -CSIS, κ. Joseph Majkut, και η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής Ομίλου ΔΕΗ, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου, επικεντρώθηκαν  στα στοιχεία που συνθέτουν την ενεργειακή ασφάλεια και ιδιαίτερα στην ανθεκτικότητα, την ευελιξία, τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

Έναυσμα για τη συζήτηση ήταν η νέα έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου με τίτλο «Power Plays - Η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση» που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες.

Η μελέτη του CSIS τονίζει ότι η κρίση έδωσε πολλά μαθήματα στους ειδικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε διάφορους τομείς. Τα περισσότερα μαθήματα είναι θετικά. Οι δημοκρατίες και οι αγορές της Ευρώπης αποδείχθηκαν ανθεκτικές σε κραδασμούς, η Ρωσία απέτυχε στην προσπάθειά της να εκβιάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραχωρήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε γεωπολιτικό θάρρος εν μέσω μιας δυνητικά καταστροφικής κρίσης. Ωστόσο, η κρίση άφησε ένα σημαντικό δημοσιονομικό σημάδι στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το σοκ των τιμών και  οι πληθωριστικές πιέσεις, οδήγησαν σε περισσότερα αντικαθεστωτικά κόμματα, πολλά από τα οποία μπορεί να επιδιώξουν να καθυστερήσουν πτυχές της ενεργειακής μετάβασης, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στο https://www.csis.org/analysis/power-plays.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου. 

δ