Νέα «έκρηξη» αιτήσεων ΑΠΕ για 8,8 Γιγαβάτ στον κύκλο Φεβρουαρίου της ΡΑΕ – Πώς επιμερίζονται – Πιο κοντά τα μέτρα του ΥΠΕΝ.

15 02 2021 | 08:48

Συνεχίστηκε και στον Κύκλο Φεβρουαρίου 2021 η κατά... ριπάς υποβολή αιτημάτων για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress κατατέθηκαν 477 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 8,8 Γιγαβάτ. Παράλληλα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΡΑΕ αναμένεται να ξεκινήσει την εξέταση των αιτήσεων του Κύκλου του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Όσον αφορά τον Κύκλο του Φεβρουαρίου, κυρίαρχα είναι τα υποψήφια φωτοβολταϊκά πρότζεκτ, τόσο σε αριθμό αιτημάτων όσο και σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω τεχνολογία αφορούν οι 226 αιτήσεις, για σταθμούς συνολικής ισχύος 6 Γιγαβάτ. Τα αιτήματα για αιολικές μονάδες ήταν 167, για ένα χαρτοφυλάκιο έργων 2,65 Γιγαβάτ. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν έργα των υπόλοιπων τεχνολογιών, όπως μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ΣΗΘΥΑ ή εγκαταστάσεις βιοαερίου-βιομάζας. 

Την ίδια στιγμή, μετά την ανάρτηση του συνόλου των αιτήσεων του Κύκλου του Δεκεμβρίου 2020, έχει ολοκληρωθεί η υποδοχή αντιρρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιρρήσεις προέρχονται τόσο από φορείς όσο και από ιδιώτες, ενώ αφορούν θέματα περιβαλλοντικά, εξασφάλισης θέσης ή επικαλύψεων. Αυτές τις ημέρες η ΡΑΕ κοινοποιεί στους εμπλεκόμενους επενδυτές τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί.

Για τις αιτήσεις που δεν έχουν κώλυμα, εκτιμάται πως η αξιολόγησή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ενημερωθούν ηλεκτρονικά οι επενδυτές, και θα κληθούν για την καταβολή του τέλους έκδοσης της Βεβαίωσης Παραγωγού.

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο Κύκλο είχαν υποβληθεί 864 αιτήσεις συνολικής ισχύος 45,55 Γιγαβάτ, «επιδόσεις» που σε απόλυτα νούμερα προφανώς δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Κύκλο του Φεβρουαρίου 2021. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο Κύκλος Φεβρουαρίου ήρθε αμέσως μετά από αυτή την «έκρηξη», χωρίς παρ΄ όλα αυτά οι αιτήσεις να αποκλιμακωθούν σε επίπεδα πιο ρεαλιστικά για την εγχώρια αγορά, ενισχύει τον προβληματισμό του ΥΠΕΝ για υπερθέρμανση στον κλάδο. Κατά συνέπεια, το υπουργείο φέρεται να επισπεύδει τις αποφάσεις του αναφορικά με τα μέτρα που, όπως έχει γράψει το energypress, εξετάζει να θεσπίσει ως ανάχωμα στις αιτήσεις «ευκαιρίας».

Εκτός από το γεγονός ότι ο Κύκλος του Φεβρουαρίου πήρε τη σκυτάλη από τα ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά εύλογη την ανησυχία του ΥΠΕΝ, είναι το γεγονός ότι πλέον σε ένα χρονικό «παράθυρο» καταγράφονται τόσες αιτήσεις όσες στο παρελθόν χρειάζονταν αρκετοί κύκλοι για να κατατεθούν. Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι τα 8,8 Γιγαβάτ του Φεβρουαρίου κινούνται κοντά στα 10 GW των έργων που υποβλήθηκαν και τους πέντε κύκλους πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή από τον Κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 έως και του Δεκεμβρίου 2019.

Δεν θα πρέπει να αμεληθεί επίσης το γεγονός ότι εντός του 2021 θα υπάρξουν δύο ακόμη «παράθυρα» υποβολής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σκέλος των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο αφορούν την απόδειξη της οικονομικής επιφάνειας του αιτούντος, με τη θέσπιση ενός ανάλογου φίλτρου (π.χ. κατάθεση εγγυητικής επιστολής). Το δεύτερο σκέλος αφορά κάποιο φίλτρο για τις χωροθετήσεις των έργων (όπως π.χ. προσύμφωνο παραχώρησης), ώστε να μην υποβάλλονται αιτήσεις για έργα τα οποία είναι «εντελώς στον αέρα» αναφορικά με την έκταση γης στην οποία υποτίθεται ότι πρόκειται να εγκατασταθούν.

 

15 Φεβρουαρίου 2021

energypress