Επενδυτικός «πυρετός» και για σταθμούς κεντρικής αποθήκευσης ρεύματος – Έχουν κατατεθεί αιτήσεις για άδειες μονάδων 2,7 Γιγαβάτ.

«Θέση» στον αναδυόμενο τομέα της κεντρικής αποθήκευσης, και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από αυτόν και στην Ελλάδα, παίρνουν ολοένα περισσότεροι επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα, εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου και του καθεστώτος αποζημίωσης των έργων αυτής της κατηγορίας, ήδη αγγίζει τα 2,7 Γιγαβάτ η συνολική ισχύς των σταθμών κεντρικής αποθήκευσης για τους οποίους έχουν υποβληθεί στην Αρχή αιτήσεις για την έκδοση αδειών παραγωγής.

Μάλιστα, οι αιτήσεις «πύκνωσαν» αφότου η ΡΑΕ ξεμπλόκαρε με... bypass την έκδοση αδειών, καθώς περίπου το 50% υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.  

Όπως έχει γράψει το energypress, η ΡΑΕ άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση αδειών παραγωγής στις αρχές Δεκεμβρίου, με απόφαση της Ολομέλειάς της που άναψε το «πράσινο φως» στην αξιολόγηση των μονάδων αποθήκευσης με βάση τον Κανονισμό του 2000, ο οποίος αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Μία κίνηση που όχι μόνο κινητοποίησε ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν και οι πρώτες άδειες ήδη από το 2020 – με την έγκριση των αιτήσεων της εταιρείας «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε», του Ομίλου Κοπελούζου, για δύο μονάδες συσσωρευτών αποθηκευτικής ισχύος 150 MW έκαστη, στις ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και Πάτρας.

Οι δύο αυτές μονάδες προστίθενται στις 61 αιτήσεις που είναι αναρτημένες στο Γεωπληροφοριακό Σύστημα της ΡΑΕ. Τα αιτήματα για άδειες παραγωγής αφορούν εφαρμογές κεντρικής αποθήκευσης  που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα ισχύος, ξεκινώντας από τα 1,8 MW και φτάνοντας στα 250 MW, ενώ τα 30 υποβλήθηκαν μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2020. 

Στη σχετική λίστα, την πρωτιά σε «αποθηκευτική ικανότητα», με τα 250 MW, κατέχει η άδεια της Eunice για τη μονάδα προϋπολογισμού περίπου 300 εκ. ευρώ, την οποία σχεδιάζει η εταιρεία να εγκαταστήσει στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για μία από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που προγραμματίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές, αποτελώντας πλέον και υποψήφια για την 5η λίστα με τα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), καθώς δίνει το παρών στον σχετικό κατάλογο που έθεσε σε διαβούλευση η Κομισιόν στα μέσα Ιανουαρίου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο σε ισχύ έργο προέρχεται από την Eγνατία Group, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για έναν σταθμό κεντρικής αποθήκευσης 142,56 MW στη Ροδόπη. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταθέσει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για άδειες παραγωγής, με 25 αιτήματα.

Με την υποβολή των αιτήσεων, στόχος των επενδυτών είναι να κάνουν από τώρα το πρώτο βήμα  αδειοδότησης των σχεδιαζόμενων σταθμών, για κάθε έναν από τους οποίους θα καταρτίσουν το business plan, προφανώς, αφότου τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο και το καθεστώς στήριξης.

Η επεξεργασία προτάσεων για θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς στήριξης «περνά» από το έργο της ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το ΥΠΕΝ και η οποία θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τον Μάιο το πόρισμά της.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Σταύρος Παπαθανασίου, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών, του ΕΧΕ και του Ρυθμιστή. Σκοπός της είναι να γνωμοδοτήσει για τις ρυθμιστικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες, τους Κώδικες, τους Κανονισμούς αγοράς, ακόμα και για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που πιθανόν απαιτούνται.

Στόχος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να καταγράφει το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη λειτουργία και την επιχειρηματική εκμετάλλευση σταθμών κεντρικής αποθήκευσης. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα αδειοδοτικά (περιβαλλοντική αδειοδότηση, όρους σύνδεσης κ.λπ.), καθώς και τους κανόνες συμμετοχής των σταθμών σε όλες τις αγορές ενέργειας, παρέχοντας φορτίο αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας, εξισορρόπησης κ.λπ.

Επίσης, η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάγκη να υπάρξει ειδικό πλαίσιο στήριξης (πιθανότατα μέσα από το Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος) που να καθορίζει επιπλέον αποζημίωση, πέραν εκείνης που θα μπορούν να έχουν τα συστήματα αυτά από την αγορά.

 

 

26 Ιανουαρίου 2021

energypress