Ξεκίνησε νέος κύκλος υποδοχής αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ – Πάνω από το 60% έχει πληρώσει το τέλος για τους παλαιότερους φακέλους.

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, ο νέος 10ήμερος κύκλος υποβολής καινούργιων αιτήσεων στη ΡΑΕ για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ. Με δεδομένο ότι ο κύκλος έρχεται έπειτα από το πραγματικό «τσουνάμι» αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο, το βασικό ερώτημα, όπως είναι φυσικό, αφορά την έκταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα καταγραφεί αυτή τη φορά για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, ο κύκλος του Δεκεμβρίου 2020 κατέρριψε κάθε ρεκόρ σε αριθμό αιτημάτων αλλά και συνολικής ισχύος, με την υποβολή 1.864 καινούριων αιτήσεων για ένα χαρτοφυλάκιο έργων 45,5 GW. Έτσι, απομένει να φανεί κατά πόσο το νέο «κύμα» επενδυτικών σχεδίων θα διαμορφωθεί σε πιο ρεαλιστικά πλέον επίπεδα, ή αν θα συνεχιστεί η κατά... ριπάς υποβολή ηλεκτρονικών φακέλων για αρκετές εκατοντάδες νέα πρότζεκτ.

Επικαλύψεις και πληρωμές

Η ΡΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τα αιτήματα του προηγούμενου κύκλου, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του energypress διαπιστώνει πως οι επικαλύψεις αφορούν ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό. Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία από τους κύκλους που προηγήθηκαν, με τις εκκρεμείς αιτήσεις από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 έως και του Δεκεμβρίου 2019 οι οποίες αξιολογήθηκαν υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, δείχνουν πως στην πλειονότητά τους οι επενδυτές θέλουν να περάσουν τουλάχιστον το πρώτο στάδιο «ωρίμανσης» των έργων τους.

Σε αυτή τη φάση, ένδειξη των προθέσεων αποτελεί η καταβολή του τέλους έκδοσης της Βεβαίωσης, το οποίο αποτελεί ένα πρώτο «φίλτρο» για το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον – παρότι για αυτές τις παλιές αιτήσεις το τέλος είναι μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση τη χρέωση αυτή έχουν ήδη καταβάλει 939 αιτήσεις από τις 1.483 που είχαν υποβληθεί και στους έξι κύκλους, δηλαδή ένα ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 60% και το οποίο βέβαια «μεταφράζεται» σε 939 Βεβαιώσεις Παραγωγού που έχουν ήδη εκδοθεί.

Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ημέρες, καθώς σε καθημερινή βάση εκδίδονται νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού, από προεγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες καταβάλλεται το τέλος. Η διορία πληρωμής ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ αυτή τη στιγμή οι προεγκεκριμένες αιτήσεις φτάνουν τις 461.

Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του σχετικού νόμου, η έκπτωση του τέλους ανέρχεται σε 90% για τον κύκλο του Σεπτεμβρίου του 2018 και μειώνεται προοδευτικά, φτάνοντας το 50% για τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2019. Πάντως, αν και οι χρεώσεις που προκύπτουν είναι σαφώς μικρότερες, τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ.

 

 

3 Φεβρουαρίου 2021

energypress