ΡΑΕ: Η συντριπτική πλειοψηφία των παλιών αιτήσεων ΑΠΕ προσήλθε για βεβαίωση παραγωγού - Τα "μυστικά" που πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές.

Ένα πλήθος 1.415 επενδύσεων ΑΠΕ, από εκείνες που είχαν αρχικά υποβληθεί στους κύκλους από Σεπτέμβριο 2018 έως Δεκέμβριο του 2019, έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την επιβεβαίωση/επικαιροποίησή τους για να λάβουν βεβαίωση παραγωγού με βάση το νέο πληροφοριακό σύστημα που στήθηκε για αυτό το σκοπό, όπως δήλωσε χθες ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ, Διονύσης Παπαχρήστου, στα πλαίσια του συνεδρίου "Ξεπερνώντας την πανδημία". Πρακτικά η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί στους κύκλους αυτούς (συνολικά περί τις 1500) επανήλθε τώρα επικαιροποιώντας την αίτηση και τα σχετικά στοιχεία.

Υπήρξε, όπως είπε ο κ. Παπαχρήστου, μεγάλη προσπάθεια από κοινού με την ΑΑΔΕ και την ΓΓΠΣ για την δημιουργία και λειτουργία αυτής της πλατφόρμας επικαιροποίησης.

Για τις ακόμα παλαιότερες αιτήσεις, εκείνες δηλαδή μέχρι τον κύκλο Ιουνίου του 2018, αναπτύχθηκε επίσης ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα από κοινού με την Cosmo One μέσω του οποίου ελήφθησαν πάνω από 300 αιτήματα επικαιροποίησης, με μια αξιόπιστη διαδικασία, ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, παρατηρείται μεγάλος αριθμός αιτήσεων για έργα ΑΠΕ στη χώρα μας λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το αποτέλεσμα θα είναι ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια "θα έχουμε έναν οργασμό κατασκευών και συνδέσεων στο δίκτυο". Σημειώνεται ότι με βάση το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, η ΡΑΕ παραμένει αρμόδια για να χορηγεί τις βεβαιώσεις παραγωγού, τόσο για απλά έργα, όσο και για τα ειδικά έργα.

Η διαδικασία για τις παλιές αιτήσεις

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου αναφορικά με τη διαδικασία για τις αιτήσεις της κατηγορίας Σεπτέμβριος 2018 - Δεκέμβριος 2019, όταν οι αιτούντες θα κληθούν με email να πληρώσουν το σχετικό τέλος, θα συνδεθούν στην πλατφόρμα και το τέλος θα υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και θα εκδίδεται μοναδικός κωδικός πληρωμής για την τράπεζα. Κατά συνέπεια, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των αιτημάτων ενός κύκλου, θα ενημερώνονται οι αιτούντες για να πληρώσουν εντός τριών μηνών το τέλος. Αν το τέλος αυτό δεν πληρωθεί μέχρι την προθεσμία, τότε η Αρχή εκδίδει απόφαση απόρριψης της αίτησης. 

Επίσης, σε περίπτωση που δεν γίνει επιβεβαίωση/επικαιροποίηση, οι αιτήσεις απορρίπτονται άμεσα και άνευ ετέρου. Εν τέλει, όσοι λάβουν τη σχετική ειδοποίηση και πληρώσουν το τέλος, θα λάβουν και βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ.

Τρία σημεία ενδιαφέροντος για τις νέες αιτήσεις

Αναφορικά με τις προβλέψεις του νέου Ν.4685/2020 που εισήγαγε τη βεβαίωση παραγωγού, ο κ. Παπαχρήστου επισήμανε ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την όλη διαδικασία.

Καταρχήν, ανέφερε ότι αναμένεται σχεδόν όλα τα εκκρεμή αιτήματα αιολικών να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των γηπέδων εγκατάστασης και των θέσεων των ανεμογεννητριών.

Δεύτερον, για τα αιτήματα τροποποίησης που υποβάλλονται μετά τις 7 Μαΐου και που παλαιότερα εκδίδονταν με πράξη βεβαίωσης από τη ΡΑΕ, πλέον με το νέο νόμο απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης παραγωγού με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ο φόρτος εργασίας για τη ΡΑΕ αυξήθηκε σημαντικά, καθώς πρέπει να εκδοθεί νέα διοικητική πράξη, η βεβαίωση παραγωγού, όπου περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία της αρχικής άδειας παραγωγής.

Τρίτον, η ΡΑΕ επεργάζεται το νέο κανονισμό βεβαιώσεων παράλληλα με την ανάπτυξη του 3ου πληροφοριακού συστήματος. Στα πλαίσια αυτά, θα γίνεται η είσοδος με τους κωδικούς TAXIS, η υποβολή νέων αιτήσεων με βάση το Ν.4685/2020 και η υποβολή αιτήσεων τροποποίησης και μεταβίβασης αδειών παραγωγής με "αυτοματισμούς" ελέγχων.

Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Παπαχρήστου, είναι η πρώτη φορά που ο κανονισμός βεβαιώσεων και το πληροφοριακό σύστημα θα είναι απολύτως αλληλένδετα και χρειάζεται η αρωγή όλων των εμπλεκόμενων.

Τέλος, ο κ. Παπαχρήστου κατά τη διάρκεια συζήτησης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ που παρατηρούνται στη χώρα μας. Δήλωσε σχετικά ότι χρειάζεται συγκροτημένη προσπάθεια από όλους με υπεύθυνη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους επενδυτές η τοπική κουλτούρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως και να δουν οι εταιρείες ως συνοδοιπόρο τους ανθρώπους. 

 

 

9 Ιουλίου 2020

energypress