Μπλόκο από το ΥΠΕΝ στην αλλαγή και αναβάθμιση εξοπλισμού στα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα.

Να σταματήσει τη μέθοδο (ή καλύτερα τις συνέπειές της) που εφαρμόζουν κάποιοι παλιοί επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων, οι οποίοι, έχοντας κλειδώσει για μια 20ετία πολύ υψηλές ταρίφες απορρόφησης του ρεύματος που παράγουν, προχωρούν τώρα σε αλλαγή και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους για να παράγουν περισσότερο ρεύμα και να έχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα, είναι αποφασισμένο το ΥΠΕΝ.

Το φαινόμενο που έχει εντοπίσει το ΥΠΕΝ είναι ότι κάποιοι από τους επενδυτές, αξιοποιούν τη μεγάλη πτώση των τιμών και ταυτόχρονη αύξηση των αποδόσεων των φωτοβολταϊκών πάνελ νέας τεχνολογίας, όπως επίσης των τράκερς νέας γενιάς, και προχωρούν σε πλήρη... ανακαίνιση των πάρκων τους. Προτιμούν δηλαδή να ξαναπληρώσουν για εξοπλισμό, προκειμένου να έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση για τα υπόλοιπα χρόνια που ισχύει η σύμβασή τους με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Αυτό οδηγεί σε επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς η πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που παράγουν τα «ανακαινισμένα» πάρκα, πληρώνεται με τις εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα ταρίφες που έχουν «κλειδώσει» οι παραγωγοί αυτοί.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δεχθεί εισηγήσεις της υπηρεσίας για να τεθεί «κόφτης» στην ποσότητα παραγόμενου ρεύματος που θα απορροφάται από κάθε πάρκο. Το ταβάνι θα τεθεί με βάση τα στατιστικά στοιχεία παραγωγής του κάθε πάρκου κατά την περίοδο πριν την τεχνολογική του αναβάθμιση.

Οι ίδιες πληρφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός είναι θετικός στις εισηγήσεις αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι επίκεινται οι σχετικές αποφάσεις.

 

19 Mαϊου 2021

energypress