Νέο μοντέλο πρόβλεψης συνδυασμών πολυμερών για υψηλής απόδοσης οργανικά φωτοβολταϊκά από Έλληνες ερευνητές.
Ένα νέο μοντέλο που θα μπορεί να προβλέψεις νέους συνδυασμούς πολυμερών και μικρών μορίων για υψηλής απόδοσης οργανικά φωτοβολταϊκα μέσα από 3 μόνο πειραματικές παραμέτρους προτείνεται σε μια πρωτότυπη εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications, με πρωταγωνιστική συμβολή ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Συζυγιακό πολυμερές που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα των Δρ. Χρήστου Χώχου και Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, σε συνδυασμό με μικρά οργανικά μόρια οδήγησαν στη φωτοφυσική μελέτη της διάσπασης των εξιτονίων στην διεπιφάνεια του πολυμερούς με μικρά μόρια σε διατάξεις οργανικών φωτοβολταϊκών.
Πιο συγκεκριμένα, μετρήθηκε διαχωρισμός του εξιτονίου σε ελεύθερους φορείς φορτίου στη χρονική κλίμακα των 40 ps μέσω φασματοσκοπίας femtosecond transient absorption.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπόρεσαν και γενικεύτηκαν με αποτέλεσμα να προτείνεται το νέο μοντέλο.
Ο Δρ. Χρήστος Χώχος, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, συμμετέχει σε μια πρωτότυπη εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications, σε συνεργασία με διάφορα Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, όπως τα: Friedrich Alexander-University, Imperial College, IFN-CNR, University of Oxford, University of Potsdam και KAUST.
14 Μαϊου 2021
energypress