Μέσα στο 2022 οι διαγωνισμοί για τους υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα 47 νησιά – Στο τραπέζι και οι δημοπρασίες ανά αυτόνομο σύστημα

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για τη διενέργεια των διαγωνισμών στήριξης των έργων ΑΠΕ με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας στα 47 μη διασυνδεδεμένα νησιά με το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μετά το πράσινο φως που άναψε η Κομισιόν για τις ενισχύσεις υβριδικών σταθμών που παράγουν και αποθηκεύουν ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου θα κλειδώσει με τη ΡΑΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ τους όρους της διενέργειας των δημοπρασιών καθώς και την ισχύ των έργων που θα πάρουν τιμές.

 

Όλα δείχνουν, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι διαγωνισμοί θα επιδιωχθεί να τρέξουν το 2022. Η ανάγκη για την ενεργειακή αυτάρκεια 47 νησιών της χώρας που καλύπτουν την ηλεκτροδότηση τους από ντιζελοκίνητες μονάδες θεωρείται μεγάλη. Τόσο στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων θερμοκηπίου όσο και για την εξοικονόμηση δαπανών που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η διενέργεια των διαγωνισμών ανά αυτόνομο μη διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για 29 τέτοια τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των 47 νησιών. Με τις ενισχύσεις θα αυξηθεί η δυναμικότητα των ΑΠΕ κατά 264 MW στα νησιά.

Η πρωτοβουλία GRECO ISLANDS

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση της προαναφερόμενης διαδικασίας αναμένεται να αποτελέσει και ένα ουσιαστικό κίνητρο για το ταχύτερο ξεδίπλωμα της πρωτοβουλίας των πράσινων νησιών (GRECO ISLANDS). Πρόκειται για ένα πακέτο δράσεων που προβλέπει στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, της ηλεκτροκίνησης και έξυπνων συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Οι τοπικές αρχές των μη διασυνδεδεμένων νησιών καλούνται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η προσέλκυση επενδύσεων για την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή και την αποθήκευση της καθαρής ενέργειας μέσω των διαγωνισμών για την ενίσχυση των υβριδικών σταθμών γίνεται πιο εύκολη. Έτσι επιταχύνονται και οι υπόλοιπες δράσεις που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία GRECO ISLANDS.   

1