Μελέτη από τη ΡΑΑΕΥ για τον υπολογισμό του κόστους υπεράκτιων αιολικών - Μοντελοποίηση με βάση έξι έργα

Περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές σχετικά με τη μελέτη για τα οικονομικά των υπεράκτιων αιολικών που πρόκειται να αναθέσει η ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με νεώτερη απόφαση της Αρχής, η μελέτη αφορά την πραγματοποίηση εκτιμήσεων για Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX) και Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων προαιρετικών εργασιών όπως αξιολόγηση τοποθεσίας και ανάλυση ευαισθησίας.

 

Θα εξεταστούν έξι αιολικά πάρκα επιλεγμένα από την ΡΑΑΕΥ - σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) - με την υποστήριξη εργαλείου μοντελοποίησης κόστους υπεράκτιων αιολικών έργων. Το εργαλείο θα επιτρέψει βέλτιστο σχεδιασμό και αξιολόγηση ΥΑΠ, αξιοποιώντας μεγάλο σύνολο δεδομένων που αφορά τεχνολογίες και κόστη Γεννητριών Αιολικής Ενέργειας (WTG), με ανάλυση, προσομοιώσεις και αποτελέσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ΡΑΑΕΥ.

Η μοντελοποίηση θα λάβει υπόψιν τις συνθήκες ανέμου και τις σχεδιαζόμενες διατάξεις των ΥΑΠ ώστε να υπολογίσει την εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του αιολικού πάρκου, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανές περικοπές.

Το παραδοτέο του έργου θα περιλαμβάνει αναλυτικές και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το Κόστος Νέας Εισόδου (CoNE), τις Κεφαλαιουχικές Δαπάνες (CapEX), τις Λειτουργικές Δαπάνες (OpEX), και τις Δαπάνες Ανάπτυξης (DevEX) για τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ελλάδα.

δ