Σκυλακάκης: Σαν μονάδα βάσης θα λειτουργούν τα υπεράκτια αιολικά - Δεν πρέπει να κινηθούμε υπερβολικά γρήγορα στην ανάπτυξή τους λόγω του κόστους

Η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία και τη φθηνότερη ενέργεια στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή, ιδίως των ΑΠΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, στην εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ στην έκθεση Renewable Energy Tech. 

Όπως εξήγησε, σήμερα η χώρα μας διαθέτει μεγάλο δυναμικό εγκατεστημένο ή υπό εγκατάσταση, αλλά και την ανάγκη να εγκατασταθούν πηγές λιγότερο στοχαστικές από τα φωτοβολταϊκά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των υπεράκτιων αιολικών είναι το τεράστιο δυναμικό του Αιγαίου και οι πολλές ώρες λειτουργίας τους. Πρόκειται για ένα capacity factor άνω του 50% το οποίο αλλάζει τη δυνατότητά μας να έχουμε ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τις ΑΠΕ. "Είναι σχεδόν σαν μονάδα βάσης η λειτουργία των υπεράκτιων", τόνισε σχετικά ο υπουργός.

Πάντως, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η εγκατάσταση των πάρκων θέλει υπομονή για να μειωθούν οι τιμές της τεχνολογίας. "Δεν πρέπει να κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα. Μπορούμε όμως να κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες έγακιρα ώστε όταν έρθει η ώρα να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές και ενδιαφέρον".

Με βάση αυτό το σχέδιο, το κράτος κλείνει τα θέματα τοποθεσίας σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, κλείνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα θέματα ερευνών βυθού-ανέμου, και έτσι δημιουργεί τη δυνατότητα για σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον, κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Γιώργος Λοΐζος, προϊστάμενος της διεύθυνσης στρατηγικής και διεθνών θεμάτων της ΡΑΑΕΥ, παρουσίασε τις διάφορες διαστάσεις που αφορούν τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών με το σύστημα μεταφοράς.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, τόνισε ότι το έργο της εταιρείας εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους πυλώνες. "Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη με τα ξένα επενδυτικά σχήματα και αυτό έχει σημασία διότι είμαστε από τους πρώτους που προωθούν τέτοια έργα".

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το συνολικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό υπολογίζεται σε 12,4 γιγαβάτ. "Έχουν εντοπιστεί 10 περιοχές πρώτης προτεραιότητας με δυναμικό 4,9 γιγαβάτ, αλλά θα αναπτύξουμε 1,9 γιγαβάτ στο εσωτερικό τους ως το 2030-2032", ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μέλισσας, καθηγητής του ΕΜΠ, αναφέρθηκε σε νομικές και ρυθμιστικές διαστάσεις του εγχειρήματος. "Πρέπει να λύσουμε τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν ώστε να μη χρειαστεί να τα λύσουν τα δικαστήρια", τόνισε σχετικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, υπογράμμισε ότι πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών. Η αύξηση του κόστους των έργων ήταν έντονη, όπως και του κόστους δανεισμού.

Ζητούμενα για την ελληνική προσπάθεια είναι η σωστή αρχιτεκτονική των διαγωνισμών, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, η ενίσχυση της ΕΔΕΥΕΠ και η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Λαδακάκος υποστήριξε ότι τα έργα πρέπει να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά δεν πρέπει να φέρονται ως κάτι που θα λάβει μια τοπική κοινωνία για να ανεθχεί κάτι κακό. "Πρόκειται για ένα προβληματικό μήνυμα, αφού τα υπεράκτια αιολικά δεν είναι κάτι κακό, αλλά επωφελές για τη χώρα μας".

f