Μαύρος: Εντός 12 μηνών θα πετύχουμε το στόχο των 500 MW σε ΑΠΕ – Επόμενο βήμα τα 4,8 GW ως το 2026

Το τωρινό περιβάλλον με αυξημένες τιμές ενέργειας οδηγεί άμεσα στην ανάγκη για μεγάλη ισχύ ΑΠΕ στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κωνσταντίνου Μαύρου, διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Μιλώντας σήμερα στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ, ο κ. Μαύρος τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πακέτο Fit for 55 και οι νέοι στόχοι ΑΠΕ για νέα 600 γιγαβάτ σημαίνουν ότι “πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα”.

Εν μέσω μιας συνθήκης όπου τα πράγματα αλλάζουν άρδην με αποκεντρωμένη παραγωγή, με ψηφιοποίηση και συνδυασμό τεχνολογιών, ο όμιλος ΔΕΗ θεωρεί ότι ο αρχικός στόχος της για μισό γιγαβάτ ΑΠΕ θα επιτευχθεί εντός 12 μηνών.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το νέο σχέδιο της επιχείρησης, η οποία διαθέτει υπό ανάπτυξη 10 GW έργων και ως το 2026 εκτιμά ότι θα λειτουργούν 4,8 GW με 3 GW εξ αυτών σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα είναι οι ανταγωνιστικές τιμές και τα διμερή συμβόλαια και για αυτό η ΔΕΗΑΝ ξεκίνησε ήδη πρώτη σε αυτή την πρωτοβουλία με 50 μεγαβάτ μέσω του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη.

“Τα επόμενα χρόνια θα είναι κοσμογονικά. Η φιλοδοξία μας είναι να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση. Αυξάνουμε την εξωστρέφεια ώστε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική επιχείρηση”, κατέληξε ο κ. Μαύρος.

 

 

28 Σεπτεμβρίου 2021

energypress