Μάργαρης: Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί ορθά το ζήτημα των περικοπών - Δεν μπορεί να αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ τις αποζημιώσεις

Στο κρίσιμο ζήτημα των περικοπών για έργα ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, στην εκδήλωση του energypress στην έκθεση Renewable Energy Tech.

Όπως τόνισε, σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμφόρησης στην υψηλή τάση που αφορά τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ. Λειτουργούν 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ και άλλα 6 γιγαβάτ μπορούν να συνδεθούν άμεσα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα κορεσμού, ούτε θα κοπεί κανένας λόγω συμφόρησης.

Η συζήτηση που γίνεται αφορά το μέλλον, καθώς οι εκδοθείσες προσφορές σύνδεσης μαζί με τα εν λειτουργία έργα αγγίζουν σχεδόν τα 30 γιγαβάτ. Έχει να κάνει με το πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσφορές σύνδεσης στο εξής.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η μια παράμετρος είναι ότι δυστυχώς δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να θεσπίσουμε κανόνες για τις ΑΠΕ και δεν έχουμε πλαίσιο περικοπών. Η προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο ξεκίνησε πέρυσι στο ΥΠΕΝ και η αρμόδια επιτροπή ανέλαβε να συντάξει τις σχετικές μελέτες. Όσο δεν υπάρχουν τα πορίσματα, η όποια συζήτηση για νέες προσφορές σύνδεσης θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο για τα επόμενα 5-10 χρόνια διότι κανείς επενδυτής δεν θα ξέρει πόση ενέργεια θα παράγει και αν θα λάβει αποζημίωση για την περικοπή.

Δεύτερη κρίσιμη διάσταση είναι ότι οι περικοπές πάνε μαζί με τη διείσδυση των ΑΠΕ. "Οι σημερινές περικοπές στην υψηλή τάση δεν έχουν να κάνουν με το δίκτυο, αλλά επειδή δεν υπάρχει αρκετή κατανάλωση. Παράγονται ποσότητες ΑΠΕ, υπάρχουν και κάποιες εφεδρείες και κάποιες ώρες δεν έχουμε να την καταναλώσουμε ή να την αποθηκεύσουμε. Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί πριν φτάσουμε σε περικοπές λόγω του ίδιου του δικτύου", ανέφερε.

Ο κ. Μάργαρης υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο ηλεκτρίζουμε 2 γιγαβάτ ΑΠΕ, αλλά η κατανάλωση δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό. Οι διασυνδέσεις με το εξωτερικό που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ θέλουν χρόνια για να υλοποιηθούν και να δώσουν λύση.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υψηλή τάση, ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ της χώρας είναι ο ΔΕΔΔΗΕ με 7 γιγαβάτ στο δίκτυό του τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει. "Όταν έχει ήλιο, 5-6 γιγαβάτ παράγουν ενέργεια που δεν μπορεί να σταματήσει κάποιος. Εμείς έχουμε ένα φορτίο 8 γιγαβάτ εκείνη την ώρα, άρα η υψηλή τάση πρέπει να καλύψει 2 γιγαβάτ. Αν βάλεις και τις εφεδρείες, αρχίζουν οι περικοπές", σχολίασε.

Κατ' επέκταση, κρίσιμη παράμετρος είναι να ελεγχθούν και να μετρηθούν οι περικοπές.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο κ. Μάργαρης είπε ότι τα δίκτυα στη χώρα θα χωράνε το 2030 περί τα 30 γιγαβάτ, αλλά υπάρχουν προσφορές για πολύ παραπάνω ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι ο φορέας που θα αποζημιώσει τυχόν περικοπές, εφόσον έχει ήδη την ευθύνη απορρόφησης της ισχύος. Η ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο για τις περικοπές θα καταλήξει στο πόρισμά της το καλοκαίρι και θα προτείνει τους νέους όρους, ενώ ο  ΔΕΔΔΗΕ θα επιταχύνει τον έλεγχο των έργων του.

Σε ότι αφορά την αποθήκευση ο ρυθμός ένταξης δεν είναι αντίστοιχος των ΑΠΕ. Έχουμε 1.000 μεγαβάτ των διαγωνισμών που δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη αποθήκευση όλων των ειδών. Είναι μια άσκηση κόστους-οφέλους και αποτελεί και αυτό μέρος της δουλειάς της αρμόδιας επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο κ. Μάργαρης δήλωσε ότι πρέπει ήδη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με ορίζοντα το 2035 και ακόμη παραπέρα. "Επειδή βλέπουμε ότι ο ρυθμός ένταξης των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι για ακόμα περισσότερες ΑΠΕ, μπαίνουμε σε μια λογική να σχεδιάσουμε τα δίκτυα για το 2040 και το 2050. Αν κανιβαλιστεί η αγορά των ΑΠΕ, τότε θα έχουμε πτωχεύσεις και φυγή των επενδυτών, για αυτό και πρέπει να λυθούν τα ζητήματα".

 

G