Μαντάς (MORE): Κρίσιμος ο ρόλος των μπαταριών στην αποσυμφόρηση του συστήματος τις ώρες κορεσμού

Την φιλοδοξία της εταιρείας να έχει δυναμική παρουσία σε όλο το κομμάτι της αγοράς ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής Ανάπτυξης και Αδειοδότησης Έργων της Motor Oil Renewable Energy, Ζήσιμος Μαντάς, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που πραγματοποιεί το energypress.

Ο κ. Μαντάς τόνισε πως αν δούμε την μεγάλη «εικόνα» βρισκόμαστε σε ένα κατώφλι όπου οι ΑΠΕ θα κυριαρχήσουν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της μπαταρίας που σε όποια μορφή και θέση αξιοποιηθεί στο σύστημα (μπροστά ή πίσω από τον μετρητή) θα συμβάλει τα μέγιστα στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση επενδύσεων στους σταθμούς αποθήκευσης, ο κ. Μαντάς τόνισε πως αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στις αγορές με την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Υφίστανται διαταραχές στην αγορά που προκαλούν μια μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την υλοποίηση των έργων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια έξαρση πληθωριστικών πιέσεων που φέρνει αύξηση των επιτοκίων και με την σειρά τους προκαλούν αύξηση στο WACC.

Ειδική αναφορά έκανε στην αξιοποίηση των μπαταριών για την αποσυμφόρηση του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, σταθμοί αποθήκευσης που τοποθετούνται σε κομβικά σημεία του δικτύου, δύνανται να συμβάλουν τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση και ισορροπία του δικτύου, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να απορροφούν την περίσσεια ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

1