Π. Χαβιαρόπουλος (iWind Renewables): Καινοτόμα συστήματα βελτιστοποίηση λειτουργίας αιολικών σταθμών και μπαταριών

22 10 2022 | 11:35

Στα διαφορετικά συστήματα που έχει υλοποιήσει η iWind Renewables τα οποία προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες με στόχο τη βελτιστοποίηση λειτουργίας αιολικών σταθμών και μονάδων αποθήκευσης, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας, κ. Παναγιώτης  Χαβιαροπουλος μιλώντας σήμερα στο Renewable & Storage Forum.

Όπως τόνισε, η  iWind Renewables είναι γνωστή για τις ενεργειακές μελέτες τις οποίες πραγματοποιεί για επενδυτές αιολικής ενέργειας και παρουσίασε δύο υπηρεσίες που αφορούν στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών σε επενδυτές αιολικών πάρκων και συστημάτων μπαταριών τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους και να αυξήσουν το χρόνο ζωής τους. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αιολικά πράγμα αναφέρθηκε σε τρεις άξονες πληροφόρησης που η iWind Renewables  παρέχει στους επενδυτές: 

  1. Εκτίμηση διάρκειας ζωής του έργου: Όπως τόνισε, οι ανεμογεννήτριες συνήθως σχεδιάζονται από τους κατασκευαστές με διάρκεια ζωής 20 έτη και με την αποδοχή ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έως και συνολικά 30 χρόνια. Τόνισε, πως είναι χρήσιμο ο επενδυτής να μπορεί να γνωρίζει και να προβλέπει τη διάρκεια και το υπόλοιπο της ζωής του έργου και από την αρχή της επένδυσης αλλά και να μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία του σε πραγματικό χρόνο. Όπως είπε, αυτό μπορεί να συμβεί συγκρίνοντας τα φορτία αλλά και λαμβάνοντας υπόψη εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ανεμολογικές συνθήκες. Έτσι, μπορεί να γνωρίζει κανείς την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής για κάθε ανεμογεννήτρια και να παρακολουθεί την εξέλιξη της λειτουργίας της. 
  2. Διαδικασίες wind sector management: Η iWind Renewables μπορεί να προσφέρει στον επενδυτή πληροφορίες και εκτιμήσεις για τη λειτουργία και την απόδοση του έργου εν μέσω αντίξοων συνθηκών και σημαντικές πληροφορίες για τις καταναλώσεις. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμώντας τις εξωτερικές συνθήκες, μπορεί ο επενδυτής να αποφασίσει, πότε θα πρέπει να «κλείσει την μηχανή». 
  3. Τέλος, μπορεί να προσφέρει αναλύσεις σε μεγάλη λεπτομέρεια που μπορεί να φτάνει έως και ανά 10λεπτο τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του έργου, παράλληλα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για πιθανές βλάβες και για περιόδους υποπαραγωγής βελτιώνοντας τη λειτουργία και ενισχύοντας την απόδοση του έργου. 

Μιλώντας για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία στην τεχνολογία των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας σημείωσε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο λογισμικά που, σύμφωνα με τον κ. Χαβιαρόπουλο μπορούν να παρακολουθήσουν, να προσφέρουν πληροφορίες για την βελτιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους. Παράλληλα, μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν τις τιμές της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως οι συνθήκες του μείγματος και η πορεία των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπου ή του φυσικού αερίου και να προσφέρει πληροφορίες για το μέγεθος της χωρητικότητας. 

1