Τσιουβάρας (Sunlight Group): Στην Ξάνθη η μεγαλύτερη μονάδα μπαταριών μολύβδου παγκοσμίως - Αναπτύσσουμε τεχνογνωσία και για μπαταρίες λιθίου

Την προσήλωση της εταιρείας στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε συστήματα αποθήκευσης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Sunlight Group, Δρ. Νίκος Τσιουβάρας, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά την δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της αποθήκευσης, ο κ. Τσιουβαράς ανέφερε πως η εταιρεία διαθέτει την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής μπαταριών μολύβδου στον πλανήτη, η οποία βρίσκεται στην Ξάνθη και προσεχώς η συνολική της δυναμικότητα θα αυξηθεί στις 6 GWh.

Αξιοποιώντας την σημαντική και πλούσια τεχνογνωσία που διαθέτει στις μπαταρίες μολύβδου με εφαρμογή σε βιομηχανικά οχήματα, πρόθεση του Ομίλου είναι να προχωρήσει σε ανάλογες επενδύσεις στο κομμάτι της αποθήκευσης και συγκεκριμένα των μπαταριών και στοιχείων λιθίου. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερους από 100 ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζεται μονάδα 200 GWh στην Ξάνθη.

Τέλος, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Sunlight ανέφερε πως, με δεδομένο ότι το 70% του κόστους των μπαταριών προέρχεται από το κόστος στοιχείων, είναι εξαιρετικής σημασίας να προωθηθούν ενέργειες και πολιτικές που στόχο έχουν να αντιστρέψουν την υφιστάμενη κατάσταση όπου ο συντριπτικός όγκος των στοιχείων προέρχονται από την αγορά της Ασίας.