Λαδακάκος: Ποια είναι τα οφέλη από την ισόρροπη ανάπτυξη μείγματος ΑΠΕ - Τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του ΕΜΠ

Τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα τα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του μείγματος ΑΠΕ στην Ελλάδα με έμφαση στην αξιολόγηση λειτουργίας και εσόδων αγοράς σταθμών ΑΠΕ για 80% διείσδυση παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress, σήμερα και αύριο.

Η μελέτη υλοποιήθηκε από την ομάδα του Σταύρου Παπαθανασίου, καθηγητή του ΕΜΠ και παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Μάλιστα, ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν. Η ανάγκη για την μελέτη απορρέει από το φαινόμενο της ασσυμετρίας που παρατηρείται μεταξύ της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων και των αιολικών πάρκων και τι αποτελέσματα δημιουργεί το εν λόγω φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, ο σκοπός μελέτης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ αφορά στη συγκριτική αξιολόγηση των περικοπών των εσόδων αγοράς έργων ΑΠΕ υπό συνθήκες πολύ υψηλής διείσδυσης, για διαφορετικά σενάρια μείγματος ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν μιλάει για έκτακτες περικοπές για λόγους ασφάλειας του δικτύου ή άλλης ανάγκης αλλά για περικοπές λόγω πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση πως η μείωση ισχύος φωτοβολταϊκών με παράλληλη αύξηση αιολικών πάρκων (onshore ή offshore) περιορίζεται το spread της ημερήσιας τιμής. Ειδικότερα, παρατηρείται στήριξη των τιμών τις μεσημβρινές ώρες και μείωση αυξημένων τιμών τις λοιπές ώρες, όπως αποτυπώνεται στην παρακάτω διαφάνεια από την παρουσίαση. 

1

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λαδακάκος, οι βασικές διαπιστώσεις της μελέτης αφορούν στα εξής:

  • Υψηλά επίπεδα περικοπών στα σενάρια πολύ αυξημένης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών. Οι περικοπές αφορούν όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ιδιαίτερα τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
  • Μείωση περικοπών και αύξηση διείσδυσης στα σενάρια ισόρροπης σύνθεσης μείγματος ΑΠΕ
  • Για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, οι περικοπές οφείλονται κυρίαρχα στη μεσημβρινή συμφόρηση που προκαλεί ο ταυτοχρονισμός της φωτοβολταϊκής παραγωγής.
  • Αύξηση τιμών αποζημίωσης φωτοβολταϊκών σταθμών και μείωση τιμών αποζημίωσης αιολικών πάρκων από την ημερήσια αγορά, στα σενάρια αυξημένης ισχύος αιολικών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την μελέτη, η ισόρροπη ανάπτυξης μείγματος ΑΠΕ, με σημαντική συνιστώσα αιολικών πάρκων, επιτυγχάνει:

  • Μείωση περικοπών όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ του συστήματος και αύξηση της επιτυγχανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ
  • Ευνοεί σημαντικά και τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς: Αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα έσοδα αγοράς τους.
  • Μειώνει τον τοπικό κορεσμό των ηλεκτρικών δικτύων και αυξάνει τη δυνατότητα υποδοχής ισχύος ΑΠΕ
  • Μειώνει τις ανάγκες αποθήκευσης για διαχείριση των αυξημένων περικοπών.

1