Κλιματικοί κροίσοι: Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές θα ηγηθεί της... COP28 στο Ντουμπάϊ

Πες μου ότι δεν σου καίγεται καρφί για τον πλανήτη χωρίς να μου το πεις. Αυτό, αλλά... καλύτερο (βασικά χειρότερο) είναι το πόρισμα της παράδοξης είδησης που αφορά στην επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που και αυτή -όπως θα ακούσουμε- θα είναι "ιδιαίτερα κρίσιμη" για την κλιματική κρίση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τον Αχμέτ αλ Τζαμπέρ για να ηγηθεί της COP28 στο Ντουμπάι, που είναι επικεφαλής μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου στον κόσμο.

Ο αλ Τζαμπέρ είναι υπουργός Βιομηχανίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, με τον διορισμό του να έχει δικαίως προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για τον ρόλο που θα έχει στη Διάσκεψη, τη στιγμή που η κλεψύδρα προς την κλιματική καταστροφή αδειάζει.

Όπως είναι λογικό, η παρουσία ενός προσώπου που συνδέεται με τη βιομηχανία πετρελαίου δημιουργεί "φωνές" για σύγκρουση συμφερόντων αλλά και ανεπαρκή αντίληψη ή διαχείριση μίας τόσο σημαντικής διαδικασίας σε μία τόσο κομβική στιγμή για τον πλανήτη.

Η κριτική γίνεται ακόμα πιο έντονη, δίνοντας συνέχεια στις φωνές και τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί όταν έγινε γνωστό ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως θα είναι οικοδεσπότες της COP28.

Ένα επιπρόσθετο παράδοξο στοιχείο είναι πως ο CEO της 12ης μεγαλύτερης πετρελαϊκής στον κόσμο, που θα γίνει το πρώτο εν ενεργεία στέλεχος της βιομηχανίας πετρελαίου με τέτοιο ρόλο σε COP, κατέχει θέση προέδρου και στην κρατική εταιρεία Ανανεώσιμος Πηγών Ενέργειας Masdar, που έγινε και το δικό του "πράσινο" διαπιστευτήριο για τη θέση του προέδρου στη Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι ο αλ Τζαμπέρ έχει μιλήσει στο παρελθόν για την κλιματική αλλαγή, δεν έχει πείσει τους ακτιβιστές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιρροή του στην COP28, πολλώ δε μετά το αποτύπωμα που τους άφησε η τελευταία Διάσκεψη της Αιγύπτου, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως ένα show που δόξασε τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είχαν κι άδικο βέβαια, αφού στο Σαρμ ελ Σέιχ βρέθηκαν τουλάχιστον 70 άτομα που συνδέονται εμπορικά με αυτά.

Να σημειωθεί τέλος, πως η Ελλάδα χαιρετίζει την επιλογή αυτή, μέσω του ΥΠΕΞ που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

 

"Η Ελλάδα συγχαίρει θερμά τον Δρ. Σουλτάν Αχμέτ αλ-Τζαμπέρ (Dr. Sultan Ahmed Al Jaber) για τον διορισμό του, ως πρόεδρος της διάσκεψης για το κλίμα COP28. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον στρατηγικό μας εταίρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα".

(Αναδημοσίευση από το news247.gr)