Καταστροφική και για τις ΑΠΕ η αγορά εξισορρόπησης - Ο ΕΛΑΠΕ πλήρωσε... περισσότερα από όσα εισέπραξε από την προημερήσια.

14 12 2020 | 08:46

Σοβαρό πρόβλημα και στον ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται στο πλαίσιο του target model το μεγάλο όγκο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της χώρας (76,73% σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας), δηλαδή των αιολικών και φωτοβολταϊκών που πληρώνονται με σταθερές ταρίφες, έχει δημιουργήσει η λειτουργία και η κούρσα τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

Στην ουσία το πρόβλημα το έχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς εκεί καταλήγουν και τα έσοδα από την προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά και οι επιβαρύνσεις από την αγορά εξισορρόπησης λόγω των αποκλίσεων στις δηλώσεις φορτίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες  λειτουργίας των νέων αγορών, η εξισορρόπηση στοίχισε στον ΕΛΑΠΕ περίπου 4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ποσό καθόλου μικρό. Αυτό που έγινε όμως την πέμπτη εβδομάδα (30/11 έως 6/12, κατά την οποία οι τιμές εξισορρόπησης στην κυριολεξία εκτοξεύτηκαν) είναι πέραν πάσης δυσοίωνης πρόβλεψης, καθώς τα ποσά που εισέπραξε ο ΕΛΑΠΕ για την ενέργεια των σταθμών ΑΠΕ που διέθεσε ήταν... λιγότερα από όσα πλήρωσε στην αγορά εξισορρόπησης. Δηλαδή ενέχυσε ρεύμα στο σύστημα, για το οποίο όχι μόνον δεν πληρώθηκε, αλλά πλήρωσε και επιπλέον χρήματα.

Κρίσιμο μέγεθος που καθορίζει το οικονομικό αποτέλεσμα που έχει στον ΕΛΑΠΕ η υποχρεωτική συμμετοχή στις αγορές του target model, πέραν του ύψους των τιμών που διαμορφώνονται εκεί, είναι το κατά πόσον είναι εύστοχες οι προβλέψεις που δίνει ο ΔΑΠΕΕΠ για την παραγωγή από ΑΠΕ.

Κάθε ημέρα ο ΔΑΠΕΕΠ καταθέτει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προβλέψεις για την παραγωγή που θα δώσουν στο σύστημα την επόμενη ημέρα οι μονάδες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Επίσης συμμετέχει στην ενδοημερήσια αγορά, όπου μπορεί να "διορθώσει" τις θέσεις του. Οι κινήσεις αυτές είναι καθοριστικές για τις ανάγκες εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου που επωμίζεται ο ΕΛΑΠΕ. 

Πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αρμοδίως είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΔΑΠΕΕΠ δεν έχει δικό του σύστημα για να κάνει προβλέψεις. Ανέκαθεν, και πριν δηλαδή το target model, τις προβλέψεις τις έπαιρνε από τον ΑΔΜΗΕ. Όμως το κόστος αποκλίσεων πριν το target model ήταν ελάχιστο. Τώρα είναι μεγάλο (και κάποιες φορές, όπως προαναφέρθηκε, δυσθεώρητο) και ως εκ τούτου η παράμετρος "προβλέψεις" καθίσταται καθοριστική.

"Οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσω του Τέλους ΔΑΠΕΕΠ πληρώνουν τα λειτουργικά και επενδυτικά κόστη του Οργανισμού" αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΠΕΦ στην οποία ο Σύνδεσμος διατυπώνει το αίτημα να υπάρξει "ανάληψη από τον ΔΑΠΕΕΠ της δραστηριότητας κατάρτισης προβλέψεων έγχυσης σχετικώς με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαχειρίζεται.  Με τον τρόπο αυτό και στη βάση του περιορισμού των αποκλίσεων που θα προκύπτουν για τον ΕΛΑΠΕ, ο διαχειριστής θα δύναται να αξιολογεί και ακολούθως να βελτιώνει ενεργά την επίδοση του προς όφελος του ΕΛΑΠΕ". 

 

 

 

14 Δεκεμβρίου 2020

energypress