Καρακατσάνη: Αντιστάθμιση στην αβεβαιότητα των ροών φυσικού αερίου οι ΑΠΕ - Ισχυρή η δυναμική της εγχώριας αγοράς

Αντίβαρο στην αβεβαιότητα των ροών φυσικού αερίου που απειλεί ζωτικά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μπορούν να αποτελέσουν οι ΑΠΕ, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νεκταρία Καρακατσάνη, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.

Ειδικότερα, η κα. Καρακατσάνη σημείωσε ότι, σε επίπεδο Ευρώπης, 40 GW φωτοβολταϊκών δύναται να καλύψουν έλλειμμα φυσικού αερίου ίσο με 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, στοιχείο που αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο των ΑΠΕ στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ελλάδα σε όλα τα σενάρια έχει δείκτη περικοπών σχεδόν μηδενικό, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως σημείωσε η ίδια. «Αξιολογώντας» τα στοιχεία του ενεργειακού μίγματος όπως παρουσιάζονται από τον ΑΔΜΗΕ, η σύμβουλος του ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν παράγοντα σταθερότητας παρά την στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει τις εν λόγω τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, οι ΑΠΕ μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο παραμένει στον ενεργειακό «χάρτη» ενώ ως καύσιμο διατηρεί τον ρόλο του ως καύσιμο-γέφυρα.

Αναφερόμενη στην περίπτωσης της Ελλάδας σημείωσε πως η δυναμική των ΑΠΕ καταγράφεται ιδιαίτερα σημαντική. Απαριθμώντας τους βασικούς στόχους της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, η κα Καρακατσάνη ξεχώρισε τον στόχο για 70% μερίδιο ΑΠΕ μέχρι το 2030, 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2025 και 2.5 GW εγκατεστημένης ισχύος υπεράκτιων αιολικών