Κανονικά ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ του Απριλίου – Πάνε για τέλος του χρόνου οι διαγωνισμοί για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Σε φάση κατά την οποία τα γνωστά προβλήματα εξέτασης αιτήσεων για χορήγηση όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ θα οξυνθούν, μπαίνει ο τομέας των φωτοβολταϊκών, λόγω της προσαρμογής του διαχειριστή στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία ωρίμανσης των έργων που προόριζαν να «κατεβάσουν» σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ.

Αντίστοιχες καθυστερήσεις, για τον ίδιο λόγο, πιθανόν θα έχουν μεγάλες επενδύσεις (κυρίως αιολικών, αλλά και φωτοβολταϊκών) που είναι σχεδιασμένες για να συνδεθούν στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ.

Αλλά και η ίδια η ΡΑΕ που οργανώνει τους διαγωνισμούς, ήδη υποστελεχωμένη και με ανοιχτά πολλά μέτωπα, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει εύκολα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις διενέργειας τον Ιούνιο – Ιούλιο, όπως προγραμματιζόταν, διαγωνισμών ανά τεχνολογία για εγκατάσταση νέων έργων αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Βάσιμες είναι πλέον οι εκτιμήσεις ότι οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, οι οποίοι πρέπει με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση να γίνουν μέσα στο 2020, θα προκηρυχθούν τελικά μετά το καλοκαίρι, ώστε να πραγματοποιηθούν στο τέλος του έτους.

Αντίθετα, όπως βεβαιώνει η ΡΑΕ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, ο κοινός διαγωνισμός (μαζί αιολικά και φωτοβολταϊκά) που έχει προγραμματιστεί γις τις 2 Απριλίου, θα γίνει κανονικά, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είναι τέτοιος που επιτρέπει να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ακόμα και υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Δεν έχει άλλωστε υποβληθεί κάποιο αίτημα αναβολής από κάποιον από τους 9 συμμετέχοντες.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών σχετίζεται με τις καθυστερήσεις και τη βραδύτητα με την οποία παραδίδονται πλέον τα φωτοβολταϊκά πάνελ και ο λοιπός εξοπλισμός προέλευσης Κίνας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνει προς τα πίσω, σε σχέση με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση των έργων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν προθεσμίες υποχρεωτικής ηλέκτρισης ή χάνουν τιμές αναφοράς με τις οποίες είχαν γίνει τα business plan τους.

Καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας δεσμευτικών προθεσμιών έχουν και κάποια αιολικά έργα, κυρίως, δε, υπάρχει ο φόβος για το τι θα γίνει στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Αιτήματα παρατάσεων έχουν ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΝ, το οποίο περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιό είναι το μέγεθος του προβλήματος. «Δεν προχωράμε σε πάγωμα των διαδικασιών ούτε σε οριζόντιες παρατάσεις. Δεν θέλουμε να πάνε όλα πίσω, Αλλά είμαστε εδώ για να ακούσουμε την αγορά και να ανταποκριθούμε σε δίκαια αιτήματα που προκύπτουν από επιπτώσεις της υπόθεσης κορωνοϊός, την οποία άλλωστε παρακολουθούμε λεπτό - λεπτό» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ΥΠΕΝ.

 

 

 

16 Μαρτίου 2020

energypress