Ο κορονοϊός χτυπάει τα business plan των επενδυτών φωτοβολταϊκών – Η έλλειψη πάνελ καθυστερεί τις παραδόσεις και αυξάνει τις τιμές.

Με το σύνολο σχεδόν των φωτοβολταϊκών πάνελ να έρχονται τα τελευταία χρόνια από την Κίνα, η επιδημία του κορονοϊού, η οποία δεν δείχνει να ελέγχεται ακόμα, τείνει να καταστεί «κίνδυνος θάνατος» για πολλές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα μας.

Η δυσκολία στις μεταφορές, κυρίως εντός της Κίνας, αλλά και από την Κίνα στην Ευρώπη, έχει ήδη δώσει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω. Οι εταιρείες εξοπλισμού δεν παραδίδουν πάνελ και λοιπό εξοπλισμό στους χρόνους που προέβλεπαν, αλλά αντίθετα έχουν ενεργοποιήσει τις προβλέψεις «ανωτέρας βίας» που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους πελάτες τους και προβλέπουν καθυστέρηση παράδοσης επιπέδου 90 ημερών ή και περισσότερο.

Ταυτόχρονα γίνονται αλλαγές και, σε συμφωνία με τους πελάτες, δεν παραδίσονται τα ίδια ακριβώς προϊόντα που είχαν παραγγελθεί, αλλά εκείνα που είναι διαθέσιμα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, δεν έχουν αλλάξει οι τιμές σε υπογεγραμμένα συμβόλαια, έχουν αλλάξει όμως οι τιμές για νέες συμφωνίες. Η αύξηση των τιμών στα πάνελ κινείται στα επίπεδα που φτάνουν και το 10%.

ΟΙ αλλαγές αυτές (καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αύξηση στις τιμές) μπορεί να αποβούν καθοριστικές κυρίως για κάποιες κατηγορίες φωτοβολταϊκών έργων που έχουν κάνει τα business plan τους με οριακές παραδοχές, είτε για να καταφέρουν να «περάσουν» από διαγωνισμούς, είτε λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν έργα που οι ιδιοκτήτες τους είχαν ποντάρει στο ότι οι τιμές δεν ανεβαίνουν πλέον παρά μόνον πέφτουν, και είχαν κάνει τους υπολογισμούς τους με αυτό το δεδομένο. Αυτά τα έργα δεν «βγαίνουν» να πληρώσουν τα πάνελ πιο ακριβά και συνεπώς πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν να πέσουν οι τιμές.

Από την άλλη, σε 500άρια έργα (μέχρι 500 KW) που παίρνουν τιμή με βάση το αποτέλεσμα των προηγούμενων διαγωνισμών, είναι σημαντικό να ηλεκτριστούν πριν γίνει ο διαγωνισμός φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ (υπολογίζεται για Ιούνιο), πράγμα δύσκολο στο βαθμό που δεν γίνονται παραδόσεις πάνελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, διαμορφώνεται ήδη στην αγορά πίεση που πιθανότατα θα εκφραστεί προς τη ΡΑΕ, για μετάθεση λίγο αργότερα του διαγωνισμού φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε να έχει κάπως ισορροπήσει η αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί  παρόλα αυτά ότι υπάρχουν και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα επανέλθουν χαμηλότερα οι τιμές, ακόμα και αν ελεγχθεί σε εύλογο διάστημα η επιδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η Κίνα θα προχωρήσει σε αύξηση του εσωτερικού στόχου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για το 2020 από 30 GW σε 50 GW, προκειμένου να αυξήσει το ΑΕΠ της που έχει πάθει καθίζηση λόγω του ιού. Σε αυτήν την περίπτωση η Κινεζική αγορά θα απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής πάνελ και συνεπώς θα συνεχίσει να υπάρχει η έλλειψη και να διατηρούνται υψηλά οι τιμές στη διεθνή αγορά.

Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν λόγο για αυξημένες τιμές στα Κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2020.

 

 

 

18 Φεβρουαρίου 2020

energypress