Ο κορωνοϊός μπορεί να αυξήσει τις τιμές των φωτοβολταϊκών - Υπολειτουργούν τα εργοστάσια στην Κίνα.

06 02 2020 | 08:59

Ο επενδυτικος οίκος Roth Capital Partners προειδοποίησε σε έκθεσή του ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών ενδέχεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού βραχυπρόθεσμα, καθώς οι εξελίξεις στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις εξαρτημάτων.

Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε ότι η αργία της πρωτοχρονιάς επεκτάθηκε ως την Κυριακή σε οκτώ επαρχίες της χώρας όπου εντοπίζεται ο ιός, ανάμεσά τους οι Τζιανγκσού, Ζεζιάνγκ, Γουανγκντόνγκ και Ανχούι, όπου υπάρχουν βιομηχανίες φωτοβολταϊκών.

"Οι εταιρείες που μας απάντησαν σχετικά με τον κορωνοϊό μας είπαν ότι συνέχισαν να λειτουργούν στις διακοπές. Μας είπαν επίσης ότι διαταγή παύσης εργασίας μπορεί να μην εφαρμοστεί σε εταιρείες αυτού του είδους. Θεωρούμε ότι αν και οι περισσότερες εγκαταστάσεις λειτουργούν, εντούτοις δεν λειτουργούν με 100% προσωπικό", σχολίασε η RCP.

Σύμφωνα με το PV-Magazine, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι μεταφορές έχουν διαταραχθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές επηρεάζοντας την παραγωγή, τη στιγμή που θεωρείται πιθανή η παράταση της αργίας για περισσότερες ημέρες. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι μεγάλων κινεζικών παραγωγών φ/β ανέφεραν ότι τα εργοστάσιά τους λειτουργούν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς και δεν αναμένουν ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά τους, οι ενεργειακές αρχές της χώρας προειδοποίησαν για την απειλή προς τον κλάδο και ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών παρότρυνε την κυβέρνηση να αναβάλει τις προθεσμίες σύνδεσης για όλα τα μεγάλα έργα φ/β ώστε να μη χάσουν τις επιδοτήσεις τους.

Ο σύνδεσμος αναμένει συνέχιση της κατάστασης μέχρι τα μέσα του έτους. Την ίδια στιγμή υπάρχει φημολογία για πιθανή τόνωση του κλάδου από το Πεκίνο κατά το β' εξάμηνο δίχως να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Όπως δήλωσε ο αναπ. γραμματέας του συνδέσμου, Λίου Γιγιάνγκ, στο Bloomberg, ζητήθηκε από το Πεκίνο στήριξη, πιθανώς με τη μορφή άτοκων δανείων για τους κατασκευαστές πέραν της παράτασης των προθεσμιών.

Τέλος, η αναλύτρια του Bloomberg, Τζένη Τσέις, δήλωσε στο PV-Magazine ότι η επίδραση του ιού δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονη πέραν της Κίνας:

"Αν είσαι εταιρεία κατασκευής φ/β στην Ευρώπη και έχεις προθεσμίες να προλάβεις ή ευρωπαϊκός κατασκευαστής δίχως τα κατάλληλα υλικά, τότε είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά δεν πιστεύω ότι αλλάζει τα πράγματα σημαντικά στην κλίμακα των γιγαβάτ. Εξετάσαμε το θέμα και καταλήξαμε ότι αν και ορισμένες εταιρείες θα προβληματιστούν, οι όγκοι είναι μικροί και η μεγάλη πλειοψηφία των έργων μπορεί να περιμένει μερικούς μήνες για τα εξαρτήματα. Θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος της προεργασίας τους, θεωρώ".

 

 

 

6 Φεβρουαρίου 2020

energypress