Και όμως συμβαίνουν και αυτά...

16 01 2023 | 19:10Βίκυ Σταύρακα

Στα 30 χρόνια δράσης μας στον περιβαλλοντικό χώρο στην Ελλάδα, έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά που μας έχουν κάνει να πούμε “Είναι δυνατόν; Έγινε όντως;”. Έτσι έκλεισε για εμάς το 2022: με μια πρωτοφανή κίνηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ο οποίος με εξώδικο που μας απέστειλε μας κατηγορεί ότι ψευδώς ισχυριζόμαστε ότι «τα πλαστικά απειλούν τη θαλάσσια χελώνα!»… 


Κόντρα σε όλες τις πλέον έγκυρες έρευνες που τεκμηριώνουν το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, αλλά και σε όλες τις διεθνείς πολιτικές διεργασίες που αναζητούν τρόπους μείωσής της, ο Σύνδεσμος Πλαστικών Βιομηχανιών Ελλάδος μας καλεί να αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο μήνυμα από την ιστοσελίδα μας και από κάθε ιστοσελίδα στην οποία έχει προβληθεί και να ανακαλέσουμε δημόσια το ότι οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται από τα πλαστικά. 


Αυτό φυσικά δεν θα το κάνουμε, καθώς είναι γεγονός ότι τα πλαστικά απορρίμματα κάθε είδους, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή. Το ερευνητικό ενδιαφέρον για την επιρροή των πλαστικών στα θαλάσσια είδη είναι τεράστιο, κατ’ επέκταση υπάρχει ένας ιδιαιτέρως μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων στοιχείων που δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πλαστικά απορρίμματα κάθε είδους αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή και σαφώς και για τη θαλάσσια χελώνα καρέτα. Ο οργανισμός Sea Turtle Conservancy, ένας από τους εγκυρότερους παγκοσμίως οργανισμούς προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, αναφέρει τη ρύπανση από τα πλαστικά ως τέταρτη ανάμεσα σε 12 ανθρωπογενείς απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες, ενώ εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο θαλάσσια ζώα (θηλαστικά, καρχαρίες, χελώνες, πουλιά) σκοτώνονται κάθε χρόνο από πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς. Αν έχεις διάθεση μπορείς να διαβάσεις εδώ την απάντησή μας στο εξώδικο, που περιλαμβάνει την αναφορά πληθώρας ερευνών.  


Η μείωση των πλαστικών μία χρήσης αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε όλο τον πλανήτη. Θα συνεχίσουμε με την υποστήριξή σου να παλεύουμε για αυτό! 


Καλή χρονιά!

wwf