Καλή Χρονιά από τη WWF

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φιλέ, 

 

Η χρονιά που μας πέρασε, αποδείχτηκε μια χρονιά με μεγάλα και δυσάρεστα γεγονότα σε πολλά επίπεδα: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη πανδημία, η κλιματική και ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά μαζί ακούγονται σαν ένας κακός εφιάλτης, μια “τέλεια καταιγίδα”. Και όμως συνέβησαν, και δυστυχώς συνεχίζουν να αφήνουν το δικό τους τραγικό αποτύπωμα στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη.

 

Μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες αυτής της χρονιάς, παραμείναμε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας, στην ανάγκη ο άνθρωπος, εμείς δηλαδή, να συνυπάρξουμε πιο αρμονικά και ισορροπημένα με την φύση από την οποία άλλωστε εξαρτάται και το δικό μας μέλλον.

 

Έτσι, συνεχίσαμε τη δουλειά μας για τις προστατευόμενες περιοχές, με τη Δαδιά, τη Ζάκυνθο και τη Γυάρο στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας. Δουλέψαμε για να προστατεύσουμε τα απειλούμενα είδη, χελώνα καρέτα, θαλάσσια θηλαστικά, αρπακτικά πουλιά αλλά και πολλά άλλα, μέρος της πολύτιμης φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Τρέξαμε για μια ακόμη χρονιά μαζί με πολλούς άλλους για να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο ξεκινήσαμε μια πρότυπη αναδάσωση στο Σούνιο με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. Κινηθήκαμε δυναμικά και τεκμηριωμένα κατά των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες, και δουλέψαμε εντατικά για να πείσουμε για την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους έναν σύγχρονο κλιματικό νόμο. Μαζί με πολίτες αλλά και πολλές οργανώσεις, σχεδιάσαμε ένα τέτοιο σχέδιο κλιματικού νόμου που δόθηκε ως ολοκληρωμένη παρέμβαση προς την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διαμορφώσαμε μια νέα πρόταση για τον χωρικό σχεδιασμό των ΑΠΕ, με όρους που θα εγγυώνται τόσο την προστασία της φύσης, όσο και την ισχυρή κοινωνική συμμετοχή. Σε διεθνές επίπεδο, ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου του WWF, συμμετείχαμε ενεργά στις προσπάθειες για σημαντικές συμφωνίες και δεσμεύσεις τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όσο και για την απώλεια της βιοποικιλότητας. Αυτά και άλλα πολλά τρέξαμε μέσα στην δύσκολη αυτή χρονιά.

 

Αλλού κερδίσαμε μάχες, αλλού πάλι δεν τα καταφέραμε. Σε κάθε περίπτωση, το παλέψαμε μαζί, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα, πάντα με την δική σας βοήθεια και συμμετοχή, για την οποία είμαστε πραγματικά ευγνώμονες.

 

Η προσπάθεια μας θα συνεχίσει και την νέα χρονιά, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Τώρα που η ανάγκη για σημαντικές αλλαγές είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τώρα θα βάλουμε τα δυνατά μας για να φανούμε αντάξιοι των μεγάλων προκλήσεων. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σε όλο αυτό.

 

Καλή μας Χρονιά, με υγεία, αγάπη και δράση για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Δημήτρης Καραβέλλας

Γενικός Διευθυντής