Καφές και επισκευή ηλεκτροσυσκευών: Η κυκλική οικονομία σε δράση..

Περισσότερα από 200 άτομα επισκέφθηκαν τα πέντε Repair Café (ή αλλιώς Εργαστήρια «Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!») τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου LIFE ReWEEE. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 251 συσκευές και επιδιορθώθηκαν σε ποσοστό περίπου 50%.

Η προώθηση της επιδιόρθωσης συμβάλλει στη μείωση των ηλεκτρικών αποβλήτων. Οι επισκευές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και πόρους και να συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 όσο και στη μείωση των αποβλήτων, στην κατεύθυνση μιας Κυκλικής Οικονομίας.

u

Στις 23 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ελέγχθηκαν 58 συσκευές από ειδικούς τεχνικούς. Από αυτές 30 επισκευάστηκαν εκείνη την ώρα και άλλες 5 που χρειάζονταν κάποιο εξειδικευμένο ανταλλακτικό, λίγο αργότερα, σύμφωνα με την Ευγενία Βογιατζιδάκηχημικό μηχανικό και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΑΝ για το έργο.

«Η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και υπολογίζουμε ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 300 εκείνη τη μέρα. Οι εντυπώσεις και η ανταπόκριση είναι σε όλες τις εκδηλώσεις θετική και οι πολίτες επιθυμούν τέτοιες πρωτοβουλίες να οργανώνονται πιο συχνά», είπε στη Greenagenda.gr η κα. Βογιατζιδάκη.

Το έργο LIFE REWEEE έχει σκοπό να συμβάλει στη μείωση του όγκου από ηλεκτρικά απόβλητα που παράγουμε. «Σήμερα πετάμε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και εκείνες που θα μπορούσαν εύκολα να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από μια απλή επισκευή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα ηχείο που έφεραν στο τελευταίο Repair Café που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, με την αιτιολογία ότι δεν λειτουργούσε, και όταν οι τεχνικοί το άνοιξαν για να το επισκευάσουν βρήκαν ότι η αιτία τελικά ήταν... μία κάρτα από επιτραπέζιο παιχνίδι που βρίσκονταν μέσα», υπογράμμισε η κα. Βογιατζιδάκη.

h

Το Εργαστήριο «Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!» ευελπιστεί επίσης να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή μεταξύ τους με έναν νέο τρόπο και να ανακαλύψουν ότι τεχνογνωσία και πρακτικές ικανότητες αξίζει να αναζητηθούν ώστε να κάνουν ευκολότερη και πιο πράσινη τη ζωή μας.

To 2019 πρόκειται να οργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις Repair Café. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις και από το site του έργου https://www.reweee.gr/el.

8 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda