Η βαθμολογία των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Κυκλική Οικονομία.

31 05 2018 | 13:26

Ο δείκτης κυκλικής οικονομίας της POLITICO έχει κάποια απροσδόκητα αποτελέσματα.


Μια προσεκτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες προχωρούν προς την κατεύθυνση των στόχων της ΕΕ να κάνουν τις οικονομίες τους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν περισσότερο μειώνοντας ταυτόχρονα τα απόβλητα, δείχνει απροσδόκητους ηγέτες και ουραγούς, όπως για παράδειγμα ότι η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κρατών μελών  της ΕΕ, ενώ οι φαινομενικά πράσινες σκανδιναβικές χώρες υστερούν..


Οι Βρυξέλλες προωθούν την ιδέα μιας κυκλικής οικονομίας – όπου σχεδόν τίποτα δεν πάει χαμένο - εδώ και χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2018, για να αποκτήσει μια αίσθηση του πόσο καλές είναι οι επιδόσεις των χωρών για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τους δείκτες που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να αξιολογήσει την κυκλικότητα της οικονομίας.


Σύμφωνα με την αρχή της κυκλικής οικονομίας, τα προϊόντα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής και όταν χρειάζεται να καταργηθούν, ανακυκλώνονται και τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται.

Έτσι, οι δείκτες εξετάζουν κάθε στάδιο της κατανάλωσης και μετά από αυτήν.


Η POLITICO ανέλυσε τα δεδομένα για επτά από τους βασικούς δείκτες της Επιτροπής και κατέταξε την κάθε μία από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα συγκριτικό πίνακα.

Για κάθε κριτήριο υπολογίστηκε μια κατάταξη από 1 έως 28 και ο τελικός δείκτης είναι μια συνένωση και των επτά ταξινομήσεων σταθμισμένων εξίσου.


Τα αποτελέσμα τα φαίνονται στο χάρτη και αναλυτικά στο συνημμένο αρχείο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, πάνω από τη Μάλτα και την Κύπρο.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στην κυκλική οικονομία - η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία - διαθέτουν ισχυρά συστήματα ανακύκλωσης και υψηλά επίπεδα καινοτομίας στους τομείς της κυκλικής οικονομίας.

Οι μεγαλύτερες χώρες τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες κυκλικής οικονομίας, λόγω εν μέρει του γεγονότος ότι έχουν μεγαλύτερες οικονομίες με περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι δείκτες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την τελική κατάταξη είναι ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας σε τομείς της κυκλικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του διαγράμματος δεν είναι απολύτως πιο πράσινες: Η κατάταξη της κυκλικής οικονομίας διαφέρει σημαντικά από τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του 2018 (2018 Environmental Performance Index), ο οποίος κατατάσσει τις χώρες με ένα ευρύτερο φάσμα κριτηρίων περιβαλλοντικών πολιτικών ρύπανσης και εκπομπών στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.

 

17 Μαΐου 2018

 

Της  

 

πηγή : POLITICO

Συνοδευτικα Αρχεια