Η πορεία των ελληνικών πόλεων στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: διήμερο συνέδριο στη Λάρισα

18 02 2019 | 09:39

Η πορεία των ελληνικών πόλεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα συζητηθεί στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», σήμερα Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο συγκρότημα «Βιόπολις».

Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαντικοί ομιλητές από τον πανεπιστημιακό χώρο, αρκετοί τεχνοκράτες, αλλά και εκπρόσωποι από την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, θα υπάρξουν συμμετοχές από 24 δήμους από όλη την Ελλάδα, και συνολικά 220 συμμετέχοντες, 70 ομιλητές και 35 συντονιστές.

Για το συνέδριο, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι η επιλογή της Λάρισας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου δεν είναι τυχαία «καθώς αποτελεί την πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας». Υποστήριξε, δε, ότι το Σχέδιο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των μετακινήσεων (πεζή, ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Μάλιστα, όπως τόνισε, μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 45 χλμ που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σύνδεση των γειτονιών με το κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης, επισήμανε πως ο Δήμος Λαρισαίων άνοιξε το πεδίο της Αστικής Κινητικότητας για τους άλλους δήμους και χαρακτήρισε «πρότυπο το μοντέλο» που ακολούθησε η Λάρισα για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο ήδη εφαρμόζεται.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Δημαρά, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στους στόχους του υπουργείου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

 

15 Φεβρουαρίου 2019

γ