Χάρης Δούκας / Στόχος στην Αθήνα να μειώσουμε την αισθητή το καλοκαίρι θερμοκρασία έως και 5 βαθμούς

06 12 2023 | 13:08Αυγή Newsroom

«Με φύτευση δέντρων και υπέρψυχρα υλικά στοχεύουμε στη μείωση της θερμοκρασίας» στην Αθήνα τόνισε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

«Θέλουμε να μειώσουμε την αισθητή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και 5 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

«Όπως και άλλες μεγαλουπόλεις, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο “ζωντανό” και βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους, όχι για τα αυτοκίνητα» σημείωσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες που έχει σε σχέση με τα αποτελέσματα της Συνόδου για το κλίμα επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, με τις πόλεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Η Αθήνα επιστρέφει στο προσκήνιο, όσον αφορά στην προώθηση των μέτρων πρόληψης και των δράσεων προσαρμογής. Είμαστε ένας τουριστικός προορισμός και χρειαζόμαστε ανθεκτικές υποδομές και έναν βιώσιμο τουρισμό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε “πράσινες” πολιτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος χαρακτήρισε τη Σύνοδο πολύ κρίσιμη σε επίπεδο δράσεων καθώς «παρατηρούμε ήδη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Καταγράψαμε τον πιο θερμό Ιούλιο και τον πιο θερμό Αύγουστο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, αλλά το παράθυρο ευκαιρίας πολύ μικρό. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη».

 

 

 

 

Ο ίδιος μιλώντας στο αγγλόφωνο κινεζικό δίκτυο CGTN τόνισε ότι στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κάνει πολύ ζέστη. Με φύτευση δέντρων και υπέρψυχρα υλικά στοχεύουμε στη μείωση της θερμοκρασίας».