Handelsblatt: Το «όπλο» της ελληνικής κυβέρνησης κόντρα στις αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα

15 06 2024 | 08:37

Κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να πειστούν οι κάτοικοι στην Κρήτη να αποδεχθούν τα αιολικά πάρκα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γνωστή οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, Handelsblatt.

«Θα μπορούσε για παράδειγμα να προσφερθεί στις τοπικές κοινότητες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα ή επενδυτές σε αιολικά πάρκα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός νοσοκομείου ή μιας μονάδας αφαλάτωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει καθοριστικά την κατασκευή αιολικών πάρκων. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να συνεισφέρουν 1,9 γιγαβάτ σε έξι χρόνια. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, εταιρείες ενέργειας όπως οι Cenergy, RWE, Helleniq Energy, Ocean Winds, Equinor και Iberdrola έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η διαδικασία προσφορών για τα έργα ωστόσο καθυστερεί», σημειώνει η Handelsblatt.

H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ γράφει με τίτλο "Εντείνεται η αντίσταση κατά των ανεμογεννητριών": «Ειδικότερα στην Κρήτη καταγράφεται μαζική αντίδραση στις σχεδιαζόμενες παράκτιες ανεμογεννήτριες. Οι θαλάσσιες περιοχές στη βορειοανατολική Κρήτη θεωρούνται για ανεμογεννήτριες οι πιο παραγωγικές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πολλοί κάτοικοι διαδηλώνουν ωστόσο την αντίθεσή τους στη δημιουργία ανεμογεννητριών τόσο κοντά στις ακτές. Η τουριστική βιομηχανία φοβάται απώλειες, αν οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο. Οι περιβαλλοντολόγοι, από την άλλη πλευρά, διαβλέπουν κινδύνους για τις προστατευόμενες περιοχές Natura.

h