H Υδροηλεκτρική Ενέργεια στην Ευρώπη και οι δυνατότητες αποθήκευσής της

08 12 2022 | 10:46NANKO Renewables

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Νοεμβρίου 2022 δημοσίευσε έκθεση για την Παραγωγή Υδροηλεκτρικής Ενέργειας και την αποθήκευσή της στην Ευρώπη, από την οποία προκύπτει ότι η ενεργειακή μετάβαση και η επίτευξη του GREEN DEAL, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.   

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το έτος 2050 (Οδηγία 2009/28/EC, REPowerEU), σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικά, η NANKO Renewables.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί την παλαιότερη τεχνολογία ΑΠΕ, με ευέλικτη λειτουργία, ικανότητα αποθήκευσης και συνεισφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου. Τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και την υψηλή απόδοση που εξασφαλίζουν. Η συνολική απόδοσή τους υπερβαίνει γενικά το 80% και μπορεί να φτάσει το 90%,  ποσοστό περίπου 5 φορές υψηλότερο από τα φωτοβολταϊκά και 3 φορές υψηλότερο από τα αιολικά.

Παρά την υψηλή πολυπλοκότητα του τομέα και τις προκλήσεις του (κοινωνικές, τεχνικές, αδειοδοτικές κτλ), η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί σήμερα τον ¨γίγαντα¨ των τεχνολογιών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με 1.360 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος και 4.250 TWh παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το έτος 2021.

Η εγκατεστημένη ισχύς στην Ευρώπη είναι 254 GW, με ετήσια παραγωγή ενέργειας 620 TWh το 2021. Οι ευρωπαϊκοί ταμιευτήρες υδροηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης 220 TWh. Στην Ευρωπαϊκή ένωση η τρέχουσα ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι 151 GW με μέση ετήσια παραγωγή 360 TWh/έτος, που είναι το υψηλότερο μερίδιο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτός από την αιολική ενέργεια. Η ΕΕ φιλοξενεί 44GW αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση υδραυλικής ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος. 

1
Εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ενέργειας και συντελεστής δυναμικότητας ανά κράτος μέλος, για το έτος 2021 (από ΙΗΑ,2022, *με βάση τα στοιχεία της Eurostat του 2020)

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι, όσον αφορά στον τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει ηγετική θέση στην επιστημονική έρευνα, την τεχνολογική καινοτομία, τις βιώσιμες λύσεις,  τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της αγοράς.

Συνοψίζοντας, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η αντλησιοταμίευση παρουσιάζουν ουσιώδη πλεονεκτήματα και πολλαπλά οφέλη, ενώ αποτελούν το κλειδί για να παραμείνει ανταγωνιστική η ΕΕ παγκοσμίως, δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης.

1